​Zbulohet bari kundër kancerit, me të shërohet një vajzë tetëvjeçare në Gjermani

Mediat gjermane raportojnë për shërimin “e mrekullueshëm” të një vajze tetëvjeçare të sëmurë nga kanceri.

Vajza ka pasur një tumor malinj të trurit, është operuar katër herë dhe kanceri është kthyer katër herë. As hemoterapia dhe radioterapia nuk kishin ndihmuar, dhe shpresa e fundit e prindërve të saj ishte Olaf Vit nga Heidelberg, një onkolog pediatrik i specializuar për tumoret e trurit.

Në bashkëpunim me Qendrën Gjermane të Kërkimit të Kancerit dhe Spitalin Universitar në Hajdelberg, Vit dhe kolegët e tij patën mundësinë të përdorin teknologjinë sekuenciale të gjeneve dhe dekodimin e tumoreve gjenetike të kodit brenda tre javësh.

“Në të kaluarën, u deshën të paktën një vit për një pacient,” tha Vit për Bild. Ekipi i tij përbëhet nga 20 ekspertë – mjekë, biologë molekulare dhe shkencëtarë, të cilët kanë analizuar 500 raste të djemve dhe vajzave të sëmura.

“Doli se në gjysmën e pacientëve mund ‘të thyhet’ kodi dhe të gjejmë ndryshime gjenetike,” shpjegoi mjeku 52-vjeçar.

Këto gjene të modifikuara shkaktojnë ndarjen e qelizave, duke shkaktuar shfaqjen e tumoreve. “Në një maksimum prej pesë për qind të rasteve, mund të gjejmë një bar të përshtatshëm, që mund të parandalojë këtë ndarje qelizore në rritje,” shpjegoi Vit.

Sidoqoftë, në rastin e Antonias, kishte një kthesë të bujshme: një bar i ri, ende i palejuar, mban ende në jetë një vajzë të guximshme për gati gjashtë muaj. Ajo vjen në formën e një tablete në ditë. Antonia u bë pjesë e studimit dhe pacientja e parë në Gjermani që trajtohej me kontroll të saktë.

“Antonia është subjekt i rezonancës magnetike çdo dy muaj, dhe kontrolli i kaluar nuk tregoi asnjë fotografi të tumorit në tru,” thotë Vit.

Megjithatë, deri në kohën kur produkti të dalë në treg, ai duhet të testohet në një numër të madh pacientësh, gjë e cila mund të zgjasë me vite. /kp

https://telegrafi.com/%e2%80%8bzbulohet-bari-kunder-kancerit-te-sherohet-nje-vajze-tetevjecare-ne-gjermani/