A flitet shqip në katedralen e Tivarit?!

Nisur nga fakti, se vetem pak dite me pare ne New York, malesort e ardhur ketu,  e kryesisht ata nga trojet tona shqiptare ne Malin e Zi. Grumbulluan jo pak por 120. 000 dollar per rikonstruksionin e Katedrales ‘’Katolike’’ te Tivarit, ne teritorin shteteror Malazez. Duke e cuar ne 450. 000 dollar shumen e parave te mbeledhura po per kete katedrale deri tani, derisa edhe vete Prifterinjet qe  vine dhe i marrin kane then se mjafte. Pa dashur aspak qe te merrem me ata qe i japin keto shuma parash, pasi eshte e drejta e tyre se ku do ti cojne apo investojne, fitimet dhe kursimet e tyre. Persa u takon organizatoreve, si dhe atyre qe vine e i kerkojne keto shuma parash te majme, dhe qe jane perfaqesuesit e kishes katolike
ne Mal te Zi, si dhe ata qe e ushterojne kete veprimtari edhe ketu ne SH. B. A.
E konkretishte ne New York, deshiroj te parashtroj disa ceshtje te cilat kane te bejne me kete lloj kontributi sic eshte ndertimi i kishave shqiptare ne Malin e Zi,  apo rikonstruksioni i tyre. Sic po ndolle
aktualisht me Katedralen ‘’Shqiptare Katokike’’ te Tivarit, ose te quajtura ndryshe vepra kulti. Nese vertet keto para i sherbejne Ceshtjes sone Kombetare, sic jane ruatja e Gjuhes, Tradites, Historise, e Besimit Fetar ne rastin konkret atij katolik e tjer. Apo jo pasi mendoj se ata qe i dhurojne keto shuma parash keshtu e dine prandaj edhe i japin. Sepse ne te kundert jam shume i sigurte se ata kurrsesi nek do ti jepnin.
Per te sqaruar si ata qe i japin si edhe ata qe i marrin, si dhe ata qe i organizojne keto mberemje apo darka festive e parambeledhese, ku kurrsesi nuk mungon ase muzika, fatmiresishte ende jo Malazeze.
Po parashtroj pyetjet dhe argumentet kundershtues te ketij veprimi, sic une e mendoj se duhen trajtuar
e sqaruar me pas,  nga ata qe bejn organizime dhe investime te tilla.
Sipas shifrave zyrtare Komuna e Tivarit ne Malin e Zi ka kete perberje popullesie. Pa harruar se Tivari eshte qendera e te gjithe katolikeve ne Malin e Zi. Konkretishte Tivari ka 40. 037 banore nga keta Malazez 18. 919 banor, Serbe 11. 084 banor, Shqiptar 3. 046 banor, Mysliman 2. 575 banor, Boshnjak 919 banor, te pa caktuar 1. 584 banor, te tjere 1. 652 banor. Pra sic shihet nga te dhenat zyrtare shteterore Malazeze per numerin e katolikeve ase qe behet fjale, nderkohe qe per te mos paragjykuar azgje dhe askend drejtueseve te katedrales se tivarit dhe konkretishte Arqipeshkevit Mon. Sinj. Rrok Gjonlleshaj i cili eshte nga Prizereni, i kerkoj qe sa me pare te beje publike numerin e besimtareve Shqiptare Katolik qe e frekuentojne Katedralen e Tivarit, si dhe numerin e pergjithshem te shqiptareve katolik qe kane mbetur ne te gjithe Malin e Zi. Pasi sipas disa te dhenave qe ne kemi kan mbetur vetem afer 7. 000 nderkohe qe ka te dhena se ky numer eshte edhe me i vogel. E per me teper dhe jo large por vetem dy vite me pare. Ishe Arqipeshkevi i Tivarit Mon. Sinj. Zef Gashi kur erdhi dhe mori po per katedralen e Tivarit 250. 000 dollar te mbledhura pati deklaruar se ne katedralen e Tivarit mesha nuk predikohet ne gjuhen shqipe. Valle c’fare po ndolle flitet apo nuk flitet shqip ne katedralen ‘’shqiptare’’te tivarit. Edhe pse drejtuesit e saj jane shqiptare dhe ne emer te shqiptareve. Prandaj ne keto kushte ju lutem zoterinjeve Menaxhues, Paradhenes,  Parambledhes, e Parashperndares, a’ e dini realisht se c’fare po beni apo mjafton nje betim ne nje kryq i c’faredoshem qofte ai,  edhe kure behet ne tre vende. Dhe kur xhdo kushe e sheh dhe e din, se edhe struktura e ndertimit te Katedrales se Tivarit e Dekoruar dy here nga Josif Broz Tito per pune te mire, eshte e stilit Ortodoks. Ju lutem zoterinje duke me mirkuptuar realishte, sepse ky nuk eshte vetem shqetesimi ime, na sqaroni dhe ktheni syte njeher, nga shkollat shqipe ne Sh. B. A.  Sepse vetem pas pake viteshn, nuk do te keni se kujt ti flisni,  nga Podiumet ne Gjuhen Shqipe,  ase ne Mal te Zi , ase ketu ne Diaspore.
Vasel Gilaj
New York