ABUZIMI I RREZIKSHEM QE PO BEJNE FERMERET NE LUSHNJE/ Hetim për “fitohormonet” pas denoncimit të “Fiks Fare”

Share on

Pas investigimit të bërë nga emisioni Fiks Fare, i cili dëshmoi se i si shalqiri shartohej me kungull dhe  për këtë stimulohej me kimikate dhe hormone të ndryshme që të rritej sa më shpejt për të dalë në treg, kanë reaguar dhe strukturat përkatëse, të cilat kanë shkuar tek fermerët në Lushnje.

“Ne sot kemi ardhur këtu për të marrë mostra te të gjithë fermerët në tregun e Lushnjes për të përcaktuar nëse vërtet në këto produkte ka mbetje të pesticideve apo nitriteve dhe të hormoneve”, shprehet Alfred Cuko, drejtori i AKU në Fier.

Drejtori i AKU në Fier thotë se kryhen monitorime në mënyrë periodike dhe se  produktet tona janë të sigurta, pasi sipas tij, nuk ka pasur asnjë reklamim nga vendete BE ku ato eksportohen.

“Sot ne kemi një eksport të shtuar gati 30 përqind më shumë dhe kryesisht nga kjo zonë, Fier, Lushnje, Berat, të cilat eksportohen edhe në vende të BE-së”, thotë Cuko.

Përfaqësuesit e bujqësisë thonë se do i kërkojnë Prokurorisë të hetojë duke marrë si pikënisje thëniet e fermerit.

“Fermeri që ka bërë këtë deklaratë do të dërgohet në Prokurori”.

Autoritet pranojnë se ndaj fruta-perimeve injektohen hormone, por në Shqipëri futen vetëm ato që lejohen nga vende të BE-së.
20 qershor 2017 (gazeta-Shqip.com)