Andrea Pozzo, jezuiti italian që krijoi afresket e tij madhështore dhe la gjurmë në periudhën e barokut roman

SOT 310 VITE NGA VDEKJA E PIKTORIT

Andrea Pozzo u lind më 30 nëntor 1642  dhe vdiq më 31 gusht 1709. Ai ishte një vëlla italian jezuit, piktor dhe arkitekt i periudhës së barokut, dekorator, stilist dhe teoricien arti.

Pozzo ishte më i njohur për afresket e tij madhështore, duke përdorur teknikën e kuadraturës, për të krijuar një iluzion të hapësirës tre-dimensionale në sipërfaqe të sheshta. Kryevepra e tij është tavani i njëfishtë i Kishës së Sant’Ignazio në Romë. Nëpërmjet teknikave të tij, ai u bë një nga figurat më të shquara të periudhës baroke. Ai është shënuar gjithashtu për planet arkitekturore të Katedrales së Ljubljanës (1700), frymëzuar nga modelet e kishave jezuite Il Gesù dhe S. Ignazio në Romë.

Andrea Pozzo u lind në Trento, asokohe nën sundimin austriak, ai studioi Shkencat Humane në shkollën e mesme lokale Jesuit. Kur Pozzo ishte atëherë 17 vjeç, më 1659 u dërgua nga babai i tij për të punuar me një artist të njohur të asaj periudhë. Duke gjykuar nga aspektet e stilit të tij dhe tendencës shprehëse artistike, ky trajnim fillestar artistik erdhi ndoshta nga Palma il Giovane . Pas tre vjetësh ai u vu nën udhëheqjen e një piktori tjetër të paidentifikuar nga punëtoria e Andrea Sacchi, i cili duket se i ka mësuar teknikat e Barokut Roman. Ai më vonë do të udhëtonte në Como dhe Milano .

Andrea Pozzo më 25 Dhjetor 1665, ai hyri në Urdhrin Jezuit si një vëlla laik. Ai vazhdoi rritjen artistike në Xhenova dhe Venecia . Piktura e tij e hershme dëshmojnë ndikimin e Shkollës së Lombardit, ku spikasin ngjyrat e pasura, kioskuri grafik, etj. Kur pikturoi në Xhenova, “Jetën e Jezusit” për Congregazione de ‘Mercanti , ai pa dyshim u frymëzua nga Peter Paul Rubens .

Aktiviteti artistik i Pozzo ishte i lidhur me nevojat e mëdha artistike të Urdhrit Jesuit, shumë kisha jezuitësh ishin ndërtuar në dekadat e fundit dhe nuk kishin zbukurime të pikturuara. Ai ishte i punësuar shpesh nga jezuitët për të dekoruar kisha dhe ndërtesa të tilla si kishat e tyre të Modenës , Bolonjës dhe Arezzo . Më 1676, ai dekoroi brendësinë e kishës së San Francis Xavier në Mondovì . Në këtë kishë, tashmë mund të shihni teknikat e tij të mëvonshme iluzioniste, ku dallon; prarimi i rremë, statuja me ngjyra bronzi, kolona mermeri dhe një kube trompe-l’œil, në një tavan të sheshtë, të mbushur me figura të paracaktuara në ambiente arkitekturore. Ky ishte afresku i parë e tij e madhe dhe më përfaqësues .

Në Torino më 1678, Pozzo pikturoi tavanin e kishës jezuit të SS. Martir. Afresket u përkeqësuan gradualisht përmes infiltrimit të ujit. Ata u zëvendësuan më 1844 nga piktura të reja nga Luigi Vacca. Vetëm fragmente nga afresket origjinale mbijetojnë ende.

Në vitin 1681, Pozzo u thirr në Romë nga Giovanni Paolo Oliva , Gjeneral Superior i Jezuitëve . Ndër të tjera, Pozzo punoi për Livio Odescalchi , nipin e fuqishëm të Papës, Iniçenti XI . Fillimisht ai u përdor si një iulustrues i faqeve biblike, por pikturat e tij iluzioniste në perspektivë për këto faza, së shpejti i dha atij një reputacion si një virtuoz në dekorimet në mur dhe tavan.

Afresket e tij të para romake ishin në korridor që lidhnin Kishën e Gesù me dhomat ku kishte jetuar St.Ignatius . Arkitektura dhe pikturat e tij trompe-l’œil që përshkruajnë jetën e Shenjtit për Camere di San Ignazio (1681-1686), u ndërthurën mirë me pikturat, tashmë ekzistuese të Giacomo Borgognone .

Kryevepra e tij, këndvështrimet iluzore në afresket e kubeve, abscesi dhe tavani i kishës së Jesuit të Romës, Sant’Ignazio u pikturuan midis 1685-1694 dhe janë emblematike e koncepteve dramatike të Barokut të Lartë Roman. Për disa gjenerata, ata vendosën standardin për dekorimin e afreskeve të tavanit të vonë barok në të gjithë Evropën Katolike. Krahasoni këtë punë me kryeveprën e Gaulli në kishën tjetër të madhe Jezuitësh në Romë, Il Gesù .

Kisha e Sant’Ignazio kishte mbetur e papërfunduar me tavane të zhveshura edhe pas shenjtërimit të saj në 1642. Mosmarrëveshjet me dhuruesit origjinal, Ludovisi, kishin penguar përfundimin e kupolës së planifikuar. Pozzo propozoi që të zgjidhej kjo duke krijuar iluzionin e një kube, kur shikohet nga brenda, duke pikturuar në kanavacë. Ishte mbresëlënëse për shikuesit, por e diskutueshme; disa kishin frikë se kanavacë së shpejti do të errësohet.

Në tavanin e sheshtë ai pikturoi një alegori të Apotheozës së S. Ignatius , në një perspektivë marramendëse. Piktura, me diametër 17 metra, është krijuar për të bërë një vëzhgues, duke parë nga një vend i shënuar nga një pllakë metalike e vendosur në dysheme, duket se shikon një çati të harkuar të harkuar të zbukuruar me statuja, ndërsa në të vërtetë tavani është i sheshtë. Piktura jetëson qëllimet apostolike të misionarëve jezuite, të etur për të zgjeruar shtrirjen e katolicizmit Romak në kontinente të tjera.

Në afreskun e fqinjit, drita vjen nga Zoti Ati tek Biri që e transmeton atë në Shën Ignatius , prej nga ai shpërthen në katër rreze që çojnë në katër kontinentet. Pozzo shpjegoi se ai ilustroi fjalët e Krishtit në Ungjillin sipas Lukës: Unë kam ardhur për të dërguar zjarr në tokë dhe fjalët e Ignatius: Shkoni dhe vendosni gjithçka nga besimi juaj. Një rreze e mëtejshme ndriçon emrin e Jezusit. Vëmendja për lëvizjen brenda një kanavacë të madhe me perspektivë të thellë në skenë, duke përfshirë një asamble qiellore që rrotullohet lart, dhe prania e arkitekturës iluzore ilustruese të hapësirës, ofronte një shembull, i cili u kopjua në disa kisha italiane, austriake, gjermane dhe në Evropiane qendrore të jezuitëve.

Arkitektura e kupolës trompe-l’œil duket se fshin dhe ngrin tavanin me një përshtypje aq realiste sa është e vështirë të dallosh se çfarë është e vërtetë apo jo. Andrea Pozzo pikturoi këtë tavan dhe kube trompe-l’oeil në një kanavacë, të gjerë 17 m. Piktura në apse përshkruan skena nga jeta e Shën Ignatius, Shën Francis Xavier dhe Shën Francis Borgia. Më 1695 iu dha komisioni prestigjioz, pasi fitoi një konkurs kundër Sebastiano Cipriani dhe Giovanni Battista Origone, për një altar në kishën e Shën Ignatius në transeptin e majtë të Kishës së Gesù. Ky altar madhështor mbi varrin e shenjtorit, i ndërtuar me mermerë të rralla dhe metale të çmuara, tregon Trinitetin, ndërsa katër kolona lazulesh lapis (këto tani janë kopje) mbyllin statujën kolosale të shenjtorit nga Pierre Legros . Kjo sipërmarrje ishte një punë e koordinuar e më shumë se 100 skulptorëve dhe zejtarëve, midis tyre Pierre Legros, Bernardino Ludovisi , Il Lorenzone dhe Jean-Baptiste Théodon. Andrea Pozzo projektoi gjithashtu altarin në Kapelën e Shën Francesco Borgia në të njëjtën kishë.

Në vitin 1697 atij iu kërkua të ndërtojë altarë të ngjashëm në stilin barok me skena nga jeta e Shën Ignatius në majen e kishës Sant’Ignazio në Romë. Këto altarë strehojnë reliket e Shën Aloysius Gonzaga dhe të Shën Gjonit Berchmans .

Ndërkohë ai vazhdoi të pikturonte afresket dhe kupolat ilustruese në Torino, Mondovì , Modena , Montepulciano dhe Arezzo . Në 1681 ai u pyet nga Cosimo III de ‘Medici, Duka i Madh i Toscana për të pikturuar autportretin e tij për koleksionin dukësh (tani në Uffizinë Firence). Kjo pikturë në vaj kanavacë është një autoportret shumë origjinal. Ajo tregon piktorin në një pozë diagonale, duke treguar me gishtin e tij të djathtë pikturën e tij të thjeshtë iluzioniste (një kube trompe-l’œil, mbase të kishës Badia në Arezzo) ndërsa dora e tij e majtë mbështetet në tre libra (ndoshta aludon për jo -me traktate të botuara në perspektivë). Piktura iu dërgua dukes në 1688. Ai gjithashtu pikturoi skena nga jeta e Shën Stanislaus Kostka në dhomat e shenjtorëve të novitiatit jezuit të Sant’Andrea al Quirinale në Romë.

Më 1694, Andrea Pozzo i kishte shpjeguar teknikat e tij iluzore në një letër drejtuar Anton Florian, Princit të Lihtenshtajnit dhe ambasadorit të Perandorit, Leopold I në Gjykatën Papale në Romë. Rekomanduar nga Princi Lihtenshtajni, Andrea Pozzo, me ftesë të Leopold I, u zhvendos në 1702 (1703?) Në Vjenë . Këtu ai punoi për sovranin, gjykatën, Princin, Johann Adam von Lihtenstein, dhe urdhërat dhe kisha të ndryshme fetare, siç janë afresket dhe kube trompe-l’œil në Kishën Jezuit. Disa nga detyrat e tij ishin me karakter dekorativ, siç ishin, peizazh i kishës dhe teatrit, edhe këto u shkatërruan shpejt.

Puna e tij më domethënëse që mbijetoi në Vjenë është afresku monumental i tavanit i Sallës së Herkulit të pallatit të kopshtit të Lihtenshtajnit (1707), një Pranim i Herkulit në Olimp, i cili, sipas burimeve, ishte shumë i admiruar nga bashkëkohësit. Përmes efekteve iluzioniste, piktura arkitekturore fillon të shpaloset në kufirin e tavanit, ndërsa tavani duket se hapet në një mbretëri qiellore të mbushur me Perënditë e Olimpit.

Disa nga altarët e tij në Vjenë që kanë mbijetuar është gjithashtu, kisha jezuite e Vjenës. Përbërjet e tij të altarit dhe afresket ilustruese të tavanit, kishin një ndikim të fortë në artin barok në Vjenë. Ai gjithashtu kishte shumë ndjekës në Hungari, Bohemia, Moravia, Sllovakia dhe Polonia. Kanavacat e tij tregojnë se ai është një piktor shumë më pak imponues në një inspektim të afërt.

Andrea Pozzo botoi gjithashtu idetë e tij artistike në një punë, në dukje teorike, me titull “Perspektiva e pikturës në arkitekturë” (2 vëllime, 1693, 1698) ilustruar me 118 gravura, i dedikuar perandorit Leopold I. Në të ai ofroi udhëzime për pikturën në këndvështrimin arkitekturorë. Vepra ishte një nga manualet më të hershme në perspektivë për artistë dhe arkitektë dhe pati shumë botime, madje edhe në shekullin XIX, dhe është përkthyer nga origjinali Latin dhe italisht në gjuhë të shumta si frëngjisht, gjermanisht, anglisht dhe, kineze falë për lidhjen jezuit të Pozzo-së.

Ekzistojnë disa dizajne arkitekturore në librin e Pozzo-së “Perspektiva e pikturës në arkitekturë” , që tregojnë se ai nuk bëri ndonjë dizajn para vitit 1690. Këto dizajne nuk u realizuan, por dizajni për kishën S. Apollinare në Romë ishte përdorur për kishën jezuit të San Francesco Saverio (1700–1702) në Trento. Brendësia e kësaj kishe ishte dizajnuar në mënyrë të barabartë nga Pozzo.

Midis 1701 dhe 1702, Pozzo projektoi kishat jezuit të San Bernardo dhe Chiesa del Gesù në Montepulciano , por planet e tij për kishën e fundit u realizuan vetëm pjesërisht.

Andrea Pozzo vdiq më 31 gusht 1709 në Vjenë, në një moment kur ai synoi të kthehej në Itali për të hartuar një kishë të re Jesuite në Venecia. Ai u varros me nderime të mëdha në një nga realizimet e tij më të mira, kisha jezuit në Vjenë. Agostino Collaceroni ishte gjithashtu një nxënës.

Albert Vataj