At Gjergj Fishta për pellazgët dhe faktet që sjellin filologët dhe faktologjia e teksteve antike

Disa here kam sjellur dëshmi se, epitet e Hesiodit e autorve e poetve të tjerë, nuk kryejnë punë fare sot kur jetojmi në boten e shkences kur kemi dijetat te shekullit XIX-tê e XX te cilet me dekada kanë hulumtuar para neve dhe janê interesuar qê ti deshifrojnê keto enigma te epiteteve si; “ishin aty para Hênes”….”Argu pelazgë etj”…këto epitete sot nê shekullin XXI,, as që duhet cituar perndryshe, pse mos te mbetnim ende edhe sot pra me teorine se Toka është e rrafshët ?

Filologët e dijetaret e kanê shtjelluar ketë problem, që po na e premend flora pa nderprer, unë e pyeta ate, mos keni dalur dje nga Alkatazi,burgu i famshêm (i mbyllur sot) ?

Ky termi i famshëm aqë poetik ” Pellazget ishin aty para “HANES” nuk është asgjê tjetêr peveçêse; spjegimi i vertete i Heziodit, (pêr të cilin edhe unê deri vonê kisha bindje te mbrapshta, mendoja se ai ka shkruar kêtu njê fantezi…) …por jo, ai e paska thênë te vêrtetên këtu, sepse, me emrin “Hana”=hêna, se keshtu qusheshin popujt atêherê nê fillim, nuk mbanin emra ndryshe si i njohim mê vonê permes Homerit etj. por njiheshin sipas simboleve apo shenjave te amblemave qe mbanin dhe i rrespektonin ata..(si sot mbi flamurine turqisë kemi hênên e shume popuj lindor), pra, kêta helenet, apo grekët, mbanin amblemen e Hanes, simbolin e tyre, egjiptasit mbanin amblemen e Diellit =Ra, disa tjerê popuj kaun, tjeret peshkun, sirianet psh, nuk e hanin mishin e peshkut, se ishte simboli i tyre… si gjermanet, nuk e hanin mishin e kalit, se ishte simbol i tyre… e keshtu me rradh.

Por, per hater te flores, ti kthehemi Hesidit e Homerit, se mendon flora se nuk e paskam lexuar kurrë…vetem se flora e paska lexuar…. nuk po i thêmê se e kam lexuar ne tri gjuhë Homerin fare … se telashe na dalin pastaj…

Me fjalen “para hênës”..kuptojmi pra se, ky grupi i pellazgêve apo arkagjinjeve qe mbanin me vete njê Ark=kuti ( erdhen para grekeve ne gadishullin tonê nga Mezopotamia, e pas tyre erdhen keta popujt e HANES=Hallabana ose All-ab-ana=”nëna e shênjtë hana”, te ardhur nga Kaukazi, dhe jo rastësishtë, vinin nga rrethi i Transkaukazit-Armeni6Azrbajgjan i sotem…mirêpo keta kishin kaluar drejtë nga Kaukzie në Egjiiptë, pa dyshim se ishin Hiksoset e permendur qe sunduan Egjiptin gati 500 viet, deri ne shek XVI-tË para krishti, q e perputhet me ardhjen e Deukalionit…ose si quhej=pëllumbi i detit=pas njê pembytje, qe sot dihet qe ndodhi në Egjiptê, me siguri nga shperthimi te Mont Terra në Santorin… por mos te zgjasim s behet referat i gjatë pêr floren se nuk ia do shpirti as me shkru analiza te gjata fare po aqê as qe ja don shpirti me lexua edhe libra shkêncor se perndryshe ka frikê se do e kapercene pragun e kesaj bindjes qê iu është kyqur…”para henes”…! i dhimbset..por si e sjeguam deri ketu; pa dyshim se, pellazgêt erdhen ne gadishull paar hësnës=popujve te henes, e JO = para HANES SATELITIt të planetes TOKË …o flora, se a e dini se toka njëherë, është e krijuar para me s hume se 4 miliard vitesh, por e vertete êshtë se Hana erdhi mê vonê dh u ndesh me tokên… Si e shihni, ai Hesiodi do ishte i marrë sikur do e kishet thênë me gjithêmendje se, “pellaget ishin aty para se te vinte te ndeshej hena me tokên….ABSURDE apo Jo, flora ?

Me njê fjalê; sot nuk ka i ka mbetur shencês gati se asgjê pa e shtjelluar asgjê nuk ka ketu enigmatike, si pellazget=skito-greket apo keta Hallabana, janê i njê berthame.. jane nga lindja e JO kurrêsesi autokton, e i vetmi popull autookton ishim ne SHQIPTARET, q e nuk kishim emra as ne nê fillim por … por, permes traditave te lashta nga autor te ndryshem, mesojmi se NE populli PARA-PELALZGË, quheshim me emrat; MOLOPË, LAPITË, ENKLE, të gjithê te dalur nga kjo ILIRIA qê njihen pastaj nga autoret me emrin e perbashkêt; ILIRIANET, pra keta ishin stergjysherit tonê, e JO ata popujt e Hanes e as ata popujt qe edhen paar hanes…pellazget, me te cilet kurrêfare lidhjesh familiarje e gjenetike me ta ne nuk kemi .. perpos… duhet pranuar se pasi ekta jetuan gati III shekuj ne viset tona, normal se edhe morem disa fjalê nga keta popuj te ardhur, njesoj si morem barbarizma edhe nga huazimet turke, NUK kemi pse ti injorojmi keto fjalë por… nuk êshtë njesoj te thuhet se, “ne shqiptaret jemi me prejardhje pellazge” e ndryshe êshtê te thuhet ajo qe duhet thêne; “po, huazuam fjalê nga keta pellazget” …à mos u bë nami ? … por, nê thelb, populli si dhe gjuha shqipe mbeten AUTOKTONE, ata Molopêt tonê, si mos ti diktojmi menjehere se ishin po keta Moloset ilirianê ?

Poashtu populli me emrin Lapi=(Lapithes)..si mos ti njihnim edhe sot me emrin Labêt trima qe luftuan e sa here sulmuan pellazgët dhe i ndoqen deri atje ne Thesali ?

Pra flora, a nuk është TURP i madh për ne sot, ti pranojmi si stergjysherit tanë kêta pushtuesit e huaj si stergjysh, e ti INJOROJMI TE PARET TANË legjitim, Moloset e Labêt, qê jetonin ne kêto tokat tona edhe para Pellazgëve, arkagjinjëve, dhe para Hallabana, këtyre poujve te hënes… qe ne realitet, iishin kêta greket e lashtë ?

Pra, kush prej neve kêtu po e mohon autoktoninê shqiptare, flora apo kreksi ?

Ky rasti pellazgë, besoni, êshtê marrina, TURPI, ABSURDITETI i yni mêi MADHI qê ndonjêhere kemi bêrê deri mê sot nê historinê epoullit shqiptar !

Dhe e têra kjo, per njê citim banal nga Hesiodi dhe tjerê, se gjoja; ” pellazget ishin ne keto toka para henes” . do thote= te lashte para se te krijohet Hena ?

Mos, ju lutem, se nuk kemi nevoj fare ti marrim si deshmi pellazget qê ishin para grekeve ne keto troje, dersa ne ishiim ketu edhe para pellazgëve e para grekëve… sepse kjo quhet marrëzi dhe se, historia do na gjykoje njê ditê !

*hallabana=keshtu njisheshin nga hebrejet…duhet ditur se “H” nuk shqiptohej as nuk shkruhet tek autoret por vetem se Alabana…dhe besoj e kuptni tani, se, nga erdhi emri Albania, qê en realitet, kêta grekêt duhej ta mbanin këtë emër e jo ne sepse vinin nga atje.. mos te hyjmi ne detaje, gabmi ishte tek Ptolemeu etj..e thash mê siper.. nga perseritja nuk ka fitim…(jo dobo=dobi=dobiti=êsht$e fjalê e huazuar nga pellazgo skitet, jo fjale shqipe e Mollosve e Labëve, te parve tanê Ilirianê).

Pra, e si mos te krenohemi qe jemi Ilirë ?

Rroftë Iliria dhe Ilirët !