Ava Gardner, aktorja e filmave të dashurisë, një ndër aktoren më të bukur të botës

Ava Lavinia Gardner (24 dhjetor 1922 – London, 26 janar 1990), aktore amerikane e filmit.

Pas disa kurseve për aktrim, në vitin 1942 debyton në film. Deri në vitin 1947. Ajo bëhet e njohur dhe fiton statusin e yllit duke luajtur në filma me temë të dashurisë të një vlere mesatare, por qe ajo i dha nga vetja duke i ngjitur lart dhe duke i bere ata te pavdekshem. Bukuria dhe roli filmin Bhowani Junction , sipas shumë kritikëve të filmit atë e renditin në njërën ndër aktoren më të bukur të botës. Cilado te ishte etapa e shpalosjes se sharmit dhe hireve te grave te kinemase, Ava Lavinia Gardner do te mbetej e pamposhtur

Kreacione të pa harruara të karrierës së saj aktoreske janë në vitet e pesëdhjeta të shekullit XX, të xhiruara sipas romaneve të Hemingvejit – The Snows of Kilimanjaro dhe The Sun Also Rises. Role të rëndësishme konsiderohen të saj konsiderohen Mogambo dhe On the Trail of the Iguana. Në vitin 1975 luajti me aktorin tonë Bekim Fehmiu në filmin Permission to Kill. Rolin e saj të fundi ajo e luajti në vitin 1982.

Filmografia

Shadow of the Thin Man (1941)

  1. M. Pulham, Esq. (1941)

Babes on Broadway (1941)

Joe Smith, American (1942)

This Time for Keeps (1942)

Kid Glove Killer (1942)

Sunday Punch (1942)

Calling Dr. Gillespie (1942)

Reunion in France (1942)

Hitler’s Madman (1943)

Ghosts on the Loose (1943)

Young Ideas (1943)

DuBarry Was a Lady (1943)

Swing Fever (1943)

Lost Angel (1943)

Two Girls and a Sailor (1944)

Three Men in White (1944)

Maisie Goes to Reno (1944)

Blonde Fever (1944)

She Went to the Races (1945)

Whistle Stop (1946)

The Killers (1946)

Singapore (1947)

The Hucksters (1947)

One Touch of Venus (1948)

The Bribe (1949)

The Great Sinner (1949)

East Side, West Side (1949)

Pandora and the Flying Dutchman (1951)

My Forbidden Past (1951)

Show Boat (1951)

Lone Star (1952)

The Snows of Kilimanjaro (1952)

Ride, Vaquero! (1953)

The Band Wagon (1953) (Cameo)

Mogambo (1953)

Knights of the Round Table (1954)

The Barefoot Contessa (1954)

Bhowani Junction (1956)

The Little Hut (1957)

The Sun Also Rises (1957)

The Naked maja (1958)

On the Beach (1959)

The Angel Wore Red (1960)

55 Days at Peking (1963)

Seven Days in May (1964)

The Night of the Iguana (1964)

The Bible: In the Beginning (1966)

Mayerling (1968)

Tam-Lin (1970)

The Life and Times of Judge Roy Bean (1972)

Earthquake (1974)

Permission to Kill (1975)

The Blue Bird (1976)

The Cassandra Crossing (1976)

The Sentinel (1977)

City on Fire (1979)

The Kidnapping of the President (1980)

Priest of Love (1981)

Regina Roma (1982)