Çarja e madhe e tokës në Kenia, Afrika po ndahet në 2 pjesë

Pas shirave të dendura dhe aktiviteteve sizmike të hënën, toka është ndarë më dysh në Rripin e Madh të Kenias duke hapur një gropë që është më shumë se 50 metra e thellë dhe më shumë se 50 metra e gjerë në Narok.

Gjeologët thonë se acarja e tokës tregon se pas rreth 50 milionë vjetëve, kontinenti afrikan do të ndahet në dy pjesë me pllakën tektonike somaliane, e cila mbulon Luginën e Rripit të Madh – që del nga zemra e Afrikës në Mozambik – duke u shkëputur nga pllaka Nubian.

“Rripi i Madh ndan Afrikën në dy pllaka. Me atë që po ndodh ne shohim pllakën tektonike somaleze që po largohet nga pllaka tjetër në një shkallë prej 2.5cm. Në të ardhmen e afërt, nëse kjo ndodh, do të ndarjen finale nga pllaka nubiane”, tha gjeologu kenian David Ahede, për Daily Nation.

Ai tha se lëvizjet në tokë kanë ndodhur në zonat e dobëta, duke formuar linjat e prishjes dhe fërkimet të cilat normalisht janë të mbushura me hirin vullkanik. Ai beson se origjina e lëvizjeve është një vullkan i mbrojtur i quajtur Susa që shtrihet në bazën e Luginës së Rripit të Madh me një histori aktiviteti tektonik dhe vullkanik.

“Nuk mund ta ndalosh një proces gjeologjik, sepse ndodh nga thellësia brenda kores së Tokës”, tha ai, duke shtuar se duhet të kryhen më shumë studime për të kuptuar gjeologjinë e zonës dhe për të hartuar linjat e gabimeve.

Fërkimet kanë shkatërruar rrugën me shumë lëvizje të Mai Mahiu-Narok dhe qeveria keniane e ka mbushur atë pjesë me shkëmbinj dhe çimento për të lejuar që automjetet të kalojnë rrugën.

Shtëpitë gjithashtu janë ndarë në dy pjesë, përfshirë shtëpinë e një gruaje 72-vjeçare, e cila ishte duke ngrënë darkë me familjen e saj kur shtëpia u nda më dysh. Disa familje janë evakuuar nga zona Susëa në pjesën jugperëndimore të vendit.

23 mars 2018 (gazeta-Shqip.com)