Çfarë po ndodh në Shqipëri, pas urave rrezikohen të shemben kishat qindra vjeçare

Kisha e Shën Pjetrit dhe Pavllos me afreske të pikturuara rreth vitit 1843 po rrënohet në Hoshtevë të Gjirokastrës.

Sipas banorëve lagështia po shkatërron afresket ndërsa muri perëndimor rrezikon çarjen e strukturës.

“Dëmet janë të konsiderueshme nga shirat e rëna kohet e fundit, sidomos nga çatia pikon. Ka lëvizje të pikturave. Boja po bije nga lagështira. Duhet ndërhyrje urgjente, për të mos pësuar edhe kisha fatin e urës”, shprehet një banor.

Sot në fshat jetojnë jo më shumë se 40 banorë të gjithë të moshuar që nuk janë në gjendje të restaurojnë kishën e Apostujve.

Në këtë objekt gjenden ende pjesë nga ikonostasi i gdhendur në dru të zbukuruar me simbole biblike, ndërsa mes afreskeve të pikturuara dallon ai I Shën Jorgjit të Ri, një pikturë murale që paraqet shenjtorin me kostum tradicional të zonës, fustanellë dhe kapele otomane.

Por dëmtimet janë më të mëdha në vendin e shërbesës, platenë kryesore , apo te faltorja.

Ministrja e Kulturës gjatë fundjavës nga Gjirokastra tha se kisha e Hoshtevës dhe ajo e Peshkëpisë në Dropull do të restaurohen brenda vitit 2018. Por në fillim të shkurtit ura e Hoshtevës, monument kulture i kategorisë së parë u shemb gjate reshjeve, pasi nuk arriti kurrë të restaurohej pavarësisht alarmit të banorëve për gjendjen e saj kritike./t.ch

Lexo më shumë në: http://www.gazetaexpress.com/lajme-nga-shqiperia/cfare-po-ndodh-ne-shqiperi-pas-urave-rrezikohen-te-shemben-kishat-qindra-vjecare-501653/?utm_source=referral&utm_medium=web&utm_campaign=copyright