Cila është ETUTA, e cila njihet edhe si Etleuta dhe Etleva, princesha Iliro-Dardane?!

Share on

Etuta ishte një princeshë dardane e Shtetit Dardan dhe e bija e Monunit II të Dardanisë.

Etuta (sunduar 169-168 para Krishtit) ishte një mbretëreshë ilire e Mbretërisë Ardiane.

Rome’s Mediterranean Empire Book 41-45 and the Periochae Livy, Jane D. Chaplin, ISBN 0-19-283340-5, 2007, page 147, “…to Etleua, a daughter of Monunius.

Etuta u martua me Gentin në vitin 169 pes.

Qëllimet e Gentit ishin për të siguruar trashëgiminë e fronit Ardian, por edhe sepse Genti e kishte zili vëllain e tij, sepse ai do të merrte Etutën.

Livy (XLIV, 30,3)

Megjithatë, martesa nuk duket se ka siguruar një aleancë Ardiaeane-Dardane dhe si rezultat Genti u bashkua me Perseun, armikun e vjehrrit të tij.

Pas disfatës së Gentit në vitin 168 pes, Etuta së bashku me ilirë të tjerë të rëndësishëm u dërguan në Itali.

Etuta dhe familja mbretërore u dërguan në Spoletum, për t’u mbajtur nën vëzhgim. Banorët e Spoletum refuzuan të mbajnë familjen mbretërore nën vëzhgim, kështu që ata u transferuan në Iguvium. Etuta mbeti aty derisa vdiq.

Etuta njihet edhe si Etleuta dhe Etleva.

The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0-631-19807-5, page 85, “… Longarus, Bato and Monunius, whose daughter Etuta was married to the Illyrian king Gentius, are all Illyrian.

^ The Illyrians by J. J. Wilkes,1992, ISBN 0-631-19807-5, page 172, “…Roman allies in the previous war against Macedonia. In 169 BC there was a report that Gentius had his brother Plator killed because his plan to marry Etuta…”

Shqipe Hoxha