Cilët ishin 109 nacionalistët që u nisën nga Shkodra për në Itali me anije më 23 nëntor 1944 për të shpëtuar nga regjimi i Enver Hoxhës

Në datën 23 nëntor, me një anije të vogël nga Shkodra, u nisën 109 nacionalistë shqiptarë të Ballit Kombëtar dhe Legalitetit drejt Italisë, ku së bashku me ta ishin edhe krerët e Ballit si Mithat Frashri, Ali Këlcyra, Vasil Andoni etj. Por ardhja e tyre në Itali nuk u mirëprit nga aleatët të cilët menjëherë i morën të gjithë dhe i vendosën në një kamp përqendrimi. Një pjesë e tyre u arratis por pjesa më e madhe qendruan pranë aleatëve.

“Këta përsona erdhën në Itali pa ndonjë autorizim të mirëfilltë në nëntor 1944. Ata janë marrë në pyetje nga zyra e SILO dhe u gjykuan se janë kërcënim për sigurinë aleate. Gjithsesi nuk ka asnjë provë që të tregojë që ata mund të merren si kriminelë lufte. Ne kemi kërkuar që të na çojnë emrat e të gjithë shqiptarëve të cilët janë aktualisht në kampin e përqendrimit në Itali dhe do të kalojmë çdo informacion në lidhje me këtë çështje sa më shpejt të jetë e mundur”, thuhet në dokumentin sekret të forcave të armatosura britanike.

Por qendrimi i tyre në kampin e përqendrimit lidhej me faktin se qeveria e Enver Hoxhes i kërkonte pjesë më të madhe të tyre për ti dënuar si kriminelë lufte. Aleatët nuk i dorëzuan tek qeveria e Hoxhes keta nacionalistë pasi besonin se ata nuk ishin të përfshirë në krime lufte.

 

 

 

 

 

 

 

Lista e 109 nacionalisteve shqiptare qe zbarkuan në Itali.

 

Hasan Dosti

Lec Kurti

Jusuf Agushi

Halil Maci

Vehip Runa

Hasan Zvizdig

Karl Harapi

Halil Meniju

Hasan Kazizi

Agush Gurga

Haki Shehaj

Ali Agushi

Emin Mehmetaj

Mehmet Luzaj

Arif Peza

Eqrem Telhaj

Venemin Deliana

Deli Brati

Refat Mano

Muhamet Poli

Ismet Lesko

Rruzhdi Daga

Akil Derani

Musret Bejkocalaj

Ilias Bejkocalaj

Ramazan Turdiu

Syrja Shehu

Hasan Mishgjoni

Xhemal Laci

Adevi Islani

Ekrem Peshkopia

Luftetar Peshkopia

Trandofile Peshkopia

Hektor Peshkopia

Nekije Peshkopia

Luan Dosti

Gaspare Kici

Rudolf Kici

Zef Shestani

Mentor Coku

Zena Quku

Bardhyl Quku

Fatos Quku

Meriban Quku

Sylejman Latifi

Hana Këlcyra

Dudush Këlcyra

Ismet Hoxha

Xhemal Leka

Masar Sopoti

Qenan Hyska

Koço Muka

Agim Karagtozi

Iljaz guri

Lesko Qani

Xhemal Kreshpani

Ifli Aliko

Mehmet Alemi

Qazim Prodani

Kastriot Mara

Vasilm Andoni

Selim Zeqiri

Hysni Aliko

Galip Haxhi

Riza Topulli

Tajar Shaska

Fuad Myftylja

Mustafa Basha

Sali Miftija

Teki Xhemali

Selim Dahani

Dadri Cakrani

Zyhdi Karagjozi

Kujtim Cakrani

Rryzhdi Meniku

Selajdin Velaj

Telat Karagjozi

Faik Veizi

Faik Anamazi

Muhedin Haxhi

Dervish rexhepi

Qemal Shtino

Islam Kumbaro

Isuf Hasani

Ali Këlcyra

Mithat Frashri

Faik Quku

Said Demneri

Tizvan Banka

Hysen Mece

Zef Logoreci

Emin Kopliku

Hysni Jenisheri

Lufto Toto

Suleiman Meco

Bilbiz Seferi

Vezire Cakrani

Shpresa Cakrani

Fatmire Cakrani

Naxhije Cakrani

Hakim Shaska

Birbil Imeraj

Ismail Sefa

Nexhat Peshkepia

Niazi Matiri

Qemal Mara

Safet Zeneli

Zef Pali

Sami Lepenica

 

(Marrë nga profili në Facebook, i historianit, Erald Kapri)