Fiset qe luajten rolin me te madh ne historine e Ilirise, jane taulantet, ardianet, dardanet, dalmatet, albanet, pirustet, maloset

Taulantet
Banonin ne brigjet lindore te Adriatikut, qe nga Vlora deri ne Durres. Ky fis permendet qe en shek VI para L.K; ne shek IV para L.K. u vu ne krye te shtetit ilir.
Enkelejte Banonin perreth liqenit te Ohrit, ata krijuan dinastine e pare te mbreterise Ilire. Nje nga qytet e tyre mbante emrin Enkelana. shqyheshin si peshkatare te zote.
Dasaretet Shtriheshin ne brigjet e liqenit Lyhnis dhe ne krahinat e tjera perreth. Ishin nje nga fiset e medha te Ilirise se Jugut, te permendura ne proshimin e dritherave te bukes.
Albanet Banonin ne tokene taulanteve. Qyteti i tyre kryesor ishte Albanopoli. ky fis i dha emrin e vet shqipetareve te hershem gjate mesjetes, kur njihen ende si albane dhe arber.
Ardianet Fis i madh qe luajti nje rol te rendesishem ne drejtimin e shtetit Ilir. Shtriheshin rreth gjiut te Rizonit dhe te lumit Neretva. Paria ardiane kishte nen vartesi nje numer shume te madh fshataresh. Njihen si detare te zote.
Dalmatet Banonin ne brigjet e Adriatikut te mesem. Qyteti kryesor i tyre ishte Delmini. Dalmatet ishin te permendur per blegtorine e zhvilluar dhe proshimet e saj, vecanerisht per djathin dhe per punimin e veshjeve te lashta. Zhvilluan luftera e kryengritje te ashpra kunder pushtuesve romake.
Dardanet Fis i madh Ilir qe banonte ne tokat e Kosoves e ne territore te tjera perreth. qyteti me i rendesishem ka qene damastioni, i cili preu edhe monedha argjendi. Permenden si luftetare trima dhe xehtare shume te mire. Ne shek. e III para L. K. krijuan mbreterine e dardaneve.
Moloset Nje nga tre fiset kryesore qe banonin ne qender te epirit te lashte. Du fuset e tjera quheshin kaone dhe thesprote. Moloset luajten nje rol shume te madh ne organizimin e shtetit te Epirit dhe drejtimin e tij.