Girolamo Savonarola mbrojtësi i flaktë i besimit që u dogj në turrën e druve, bashkë me dy sivëllezërit e tij domenikanë

Nga Albert Vataj

Më 23 maj 1498 Girolamo Savonarola së bashku me Fra Domenico dhe Fra Silvestro Maruffi, digjet në turrën e druve në Firence, Itali. Ai kishte bërë shumë armiq të fuqishëm, mes tyre Papa Aleksander VI, i cili kishte arsye të ndjehej i parehatshëm me denoncimet e Savonarolës ndaj jetës së shthurur dhe luksoze të udhëheqësve të Kishës.
Frakturat shqetësuese të hapura në shoqëri nga predikimi i Girolamo Savonarolas çuan, në 1493, në përzënien e Mediçve dhe vendosjen e një republike teokratike. Dënimi në turrën e druve të fratit nuk bëri gjë tjetër veç se i shtoi më tepër kontrastet e brendshme dhe krizën e ndërgjegjeve, siç tregohet edhe në vuajtjet e prodhimtarisë së vonë të Sandro Botticelli-t apo në veprat e Filippino Lippi-t dhe Piero di Cosimo-s
Gjendja e krijuar ishte një skandal i madh. Kundërshtarët si frati fiorentin Girolamo Savonarola nisi sharjet kundër korrupsionit papal dhe bëri thirrje për një këshill të përgjithshëm për të përballur abuzimet papale. Aleksandëri është raportuar të ketë injoruar këtë fakt me të qeshura, kur denoncimet Savonarola-së ishin të lidhura me të. Por armiqësia e Savonarola duhet të ketë qenë politike dhe jo personale, dhe frati i dërgoi një letër prekëse ngushëllimi Papës për vdekjen e dukës së Gandias duke i shkruar mes të tjerash: “Besimi, më i Shenjti At, është një dhe burimi i vërtetë i paqes dhe ngushëllim i vetë… Besimi sjell një ngushëllim nga një vend i largët”.
Më 12 maj 1497, Papa Aleksandri VI, në një luftë të hapur kundër Girolamo Savonarola kërcënoi Florentines me një dekret, ata të cilët vazhdojnë të strehojnë atë. Më 18 mars 1498, pas shumë debateve dhe presioneve të vazhdueshme nga një qeveri e shqetësuar, Girolamo Savonarola u tërhoq nga predikimi publik. Nën stresin e shkishërimit, ai kompozoi kryeveprën e tij shpirtërore, “Triumfin e Kryqit”, festimin e fitores së Kryqit mbi mëkatin dhe vdekjen dhe një eksplorim të asaj që do të thotë të jesh i krishterë. Kjo përmblodhi në virtytin teologjik të karitasit, ose dashuri. Duke dashur të afërmin e tyre, të krishterët kthejnë dashurinë, që ata kanë marrë nga Krijuesi dhe Shpëtimtari i tyre.
Savonarola la të kuptohej për kryerjen e mrekullive, për të provuar misionin e tij hyjnor, por kur një predikues, rivale françeskan, propozoi ta provonte këtë mision duke ecur nëpër zjarr, ai humbi kontrollin e diskutimit publik. Pa u konsultuar me të, besimtari i tij, Fra Domenico da Pescia e ofroi veten si zëvendësues dhe Savonarola ndjeu se nuk mund të lejonte të refuzonte. Gjykimi i parë, me ecje mbi zjarr në Firence, pas më shumë se katërqind vjet ishte vendosur për datën 7 prill. Një turmë e mbushi sheshin qendror, të etur për të parë nëse Zoti do të ndërhynte dhe nëse po, në cilën anë. Garuesit nervozë dhe delegacionet e tyre vonuan fillimin e garës për orë të tëra. Një shi i papritur i mbytur spektatorët dhe zyrtarët qeveritarë anulluan procedurat. Turma u shpërnda me zemërim; barra e provës kishte qenë ndaj Savonarolas dhe ai ishte fajësuar për fiasko. Një turmë sulmonte manastirin e San Marco.
Fra Girolamo, Fra Domenico dhe Fra Silvestro Maruffi u arrestuan dhe u burgosën. Nën torturën Savonarola pranoi të kishte shpikur profecitë dhe vizionet e tij, pastaj u largua, sërish rrëfeu. Në qelinë e burgut të tij, në kullën e pallatit qeveritar, ai shkroi meditime në Psalmet 51 dhe 31. Në mëngjesin e 23 majit 1498, të tre fretrit u çuan në sheshin kryesor, ku para një gjykate të klerikëve të lartë dhe zyrtarëve qeveritarë, ata u akuzuan si heretikë dhe skizmatikë dhe u dënuan me vdekje menjëherë. Të zhveshur nga rrobat e tyre domenikane, në degradimin ritual, ata hipën skelën të veshur vetëm me këmisha e tyre të hollë e të bardhë. Secili në një trekëndësh të veçantë, u varën, ndërsa zjarri u ndez duke djegur trupat e tyre tashmë të pajetë. Për të parandaluar robërit që të kërkonin gërmadha, hiri i tyre u zhduk dhe u shpërnda në Arno .
Duke iu kundërvënë censurës dhe mërgimit, fratarët e Shën Markos nxitën një kult të “tre martirëve” dhe nderuan Savonarolan si shenjtorë. Ata nxitën gratë në konventat lokale dhe në qytetet përreth të gjenin frymëzim mistik në shembullin e tij, dhe, duke ruajtur shumë nga predikimet dhe shkrimet e tij, ata ndihmuan të mbajnë gjallë jetën e tij politike dhe fetare. Kthimi i Medici në vitin 1512 përfundoi republikën e frymëzuar nga Savonarola dhe shtoi presion kundër lëvizjes, edhe pse të dyja u rigjallëruan shkurtimisht në 1527, kur Medici u detyruan përsëri të largohen. Megjithatë, në vitin 1530, Papa Klementi VII (Giulio de ‘Medici), me ndihmën e ushtarëve të Perandorit të Shenjtë Romak, rivendosi sundimin e Mediciut, dhe Firence u bë një dukedom trashëgues.
Idetë fetare të Savonarolas gjetën një përkrahje diku gjetkë. Në Gjermani dhe Zvicër, reformatorët e hershëm protestantë, më së shumti Martin Luteri vetë, lexonin disa nga shkrimet e Fratit dhe e lavdëronin atë si një martir dhe pararendës, idetë e të cilit për besimin dhe hirin parapëlqenin doktrinën e Luterit për justifikimin vetëm me anë të besimit. Në Francë shumë prej veprave të tij u përkthyen dhe u botuan dhe Savonarola u konsiderua si një pararendës i reformës ungjillore, ose Huguenot . Brenda urdhrit, Dominik Savonarola u rikonceptua si një figurë e parrezikshme e devocionale dhe në këtë shëmbëlltyrë dashamirëse dhe pajtueshmërie, kujtesa e tij do të jetojë.