Harta: Cilët janë shtetet, prejnga emigrantët dërgojnë më shumë para në Shqipëri

Pew Reserarch Center, një njësi kërkimore me qendër në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka publikuar hartën globale të remitancave për vitin 2016, ku përfshihet edhe Shqipëria. Sipas raportit, rreth 1 miliardë dollarë remitanca u dërguan në Shqipëri në shtetet e tjera në vitin 2016.

Remitancat, sqaron raporti, janë fonde, ose asete të tjera, që migrantët dërgojnë në shtëpitë e tyre. Të dhënat raportohen nga Banka Botërore dhe përfshijnë remitancat që dërgohen nga kanale bankare, si psh banka dhe biznese të tjera që transferojnë paratë.

Shteti, nga i cili ne marrim më shumë remitanca, është Greqia me 463 milionë dollarë. Ky është dhe vendi që ka numrin më të madh të emigrantëve. Në vend të dytë është një tjetër shtet fqinj, Italia, me 382 milionë dollarë. Në të dy shtetet vlerësohet se jetojnë e punojnë mbi 1 milionë emigrantë. Nga këto dy vende kanë ardhur mbi 80% e remitancave në total.

Në vend të tretë janë Shtetet e Bashkuara me 77 milionë dollarë dhe më pas renditet Gjermania me 37 milionë dollarë.

Nga dy vendet fqinje, Maqedoni dhe Mal i Zi vijnë përkatësisht 19 dhe 15 milionë dollarë. Nga Mbretëria e Bashkuar dhe Kanadaja emigrantët sjellin përkatësisht 14 dhe 11 milionë dollarë.

Raporti i Pew jep të dhënat dhe për remitancat dalëse nga Shqipëria, të cilat në total ishin 185 milionë euro, ky kryeson Serbia me 75 milionë euro e ndjekur nga Kroacia me 31 milionë euro. Këto të dhëna për transfertat dalëse janë shumë më të mëdha se ato që raporton Banka e Shqipërisë (shënim i Monitor).

Remitancat globale

Në botë, vlerësohet se rreth  574 miliardë (USD) u dërguan nga emigrantët tek të afërmit në vendet e tyre në 2016, një rënie prej 1% nga 2015, kur shuma ishte 581 miliardë dollarë, sipas ekonomistëve në Bankën Botërore. Ky është rënia e dytë e remitancave globale që nga kriza globale financiare. Përkundër kësaj rënieje të fundit, remitancat e dërguara nga migrantët janë ende rreth dyfish më shumë se ato që ishin një dekadë më parë, përpara rënies së mprehtë të ekonomisë globale gjatë fundit të viteve 2000.

Vlerësimi i remitancave në mbarë botën është i vështirë, sepse shumë vende nuk ndjekin fondet që dërgohen ose pranohen. Bazuar në të dhënat që është në gjendje të mbledhë, Banka Botërore ka përdorur një model statistikor për të vlerësuar sasinë e parave që vijnë nga çdo vend dërgues në secilin vend pritës. Për shkak se këto shifra janë vlerësime, ekziston një hapësirë për gabim. Për shembull, remitancat totale hyrëse ose dalëse për disa vende mund të mos jenë të njëjta me dërgesat aktuale.(Monitor)

Remitancat hyrëse në Shqipëri, sipas shteteve, 2016

Greece $463,000,000
Italy $382,000,000
United States $77,000,000
Germany $37,000,000
Republic of Macedonia $19,000,000
Montenegro $15,000,000
United Kingdom $14,000,000
Canada $11,000,000
France $6,000,000
Belgium $5,000,000
Turkey $4,000,000
Australia $3,000,000
Austria $3,000,000
Spain $2,000,000
Sweden $2,000,000
Switzerland $2,000,000
Argentina <$1,000,000
Aruba <$1,000,000
Bermuda <$1,000,000
Bosnia-Herzegovina <$1,000,000
Bulgaria <$1,000,000
Chile <$1,000,000
Colombia <$1,000,000
Costa Rica <$1,000,000
Cuba <$1,000,000
Cyprus <$1,000,000
Czech Republic <$1,000,000
Denmark <$1,000,000
Dominican Republic <$1,000,000
Ecuador <$1,000,000
Egypt <$1,000,000
Estonia <$1,000,000
Finland <$1,000,000
Hungary <$1,000,000
Iceland <$1,000,000
Ireland <$1,000,000
Jordan <$1,000,000
Kenya <$1,000,000
Libya <$1,000,000
Lithuania <$1,000,000
Luxembourg <$1,000,000
Malta <$1,000,000
Mexico <$1,000,000
Netherlands <$1,000,000
Nicaragua <$1,000,000
Norway <$1,000,000
Panama <$1,000,000
Peru <$1,000,000
Philippines <$1,000,000
Poland <$1,000,000
Portugal <$1,000,000
Romania <$1,000,000
Russia <$1,000,000
San Marino <$1,000,000
Serbia <$1,000,000
Slovakia <$1,000,000
Slovenia <$1,000,000
South Africa <$1,000,000
Ukraine <$1,000,000
Venezuela <$1,000,000
Vietnam <$1,000,000