htypi gjermanofolës për tendosjet në raportet mes Beogradit dhe Shkupit: Lojërat në Ballkan dhe Ballkani si lodër

“Me tërheqjen e diplomatëve të saj nga Shkupi, Serbia i ka acaruar shumë raportet me vendin fqinj Maqedoninë dhe ka shkaktuar një krizë të thellë mes këtyre dy vendeve ballkanike”, shkruan Frankfurter Allgemeine Zeitung, duke iu referuar shkrimit të agjensisë së lajmeve DPA. Presidenti Aleksandar Vuçiq tha se “shkaku i tërheqjes është veprimi shumë agresiv i shërbimeve kundër organeve dhe institucioneve të Serbisë”, por ai nuk ka bërë të ditura detajet e këtij veprimit. Media maqedonase spekulon për shkaqet e tërheqjes së diplomatëve serbë nga Shkupi dhe ato i lidhë me mundësinë e mbështetjes së anëtarësimit të Kosovës në Unecso, thuhet në këtë informacion.

„Vuçoqi nuk ka saktësuar se për çfarë bëhet fjalë”, shkruan gazetar austriake Standard, e cila citon agjensinë e lajmeve APA. Edhe mediat austrake dyshojnë se shkaku u mosmarrëveshjeve dhe krizës së fundit është mundësia që Maqedonia të mbështetë anëtarësimn e Kosovës në Unesco.

„Në ish-mbretërinë jugosllave të kombeve dhe kombësive gjendet shumë lehtë ndonjë teori konspiracioni për prishjen e raporteve dhe për grindje”, shkruan Die Presse. “Është fakt që raportet mes këtyre dy vendeve janë prishur pas ndërrimit të pushtetit në Shkup në maj të këtij viti. Serbia ishte vënë qartë në anën e Gruevskit, i cili është në shënjestër të ligjit dhe gjykatave, në kohën e tendosjeve dhe konfliktit mes Gruevskit dhe kryeministrit të ri Zoran Zaev.”

Die Presse rikujton edhe rastin e “turpshëm”, kur një “diplomat serb” ishte vendosur në “krye të ndërhyrjes së përgjakshme në Parlamentin e Maqedonisë”, në fund të prillit.

„Duket se Serbinë e pengon jo vetëm vullneti i fortë i udhëheqjes së re maqedonase për anëtarësim në NATO, por edhe raportet e saj me Shqipërisë dhe Kosovën, si dhe kursi i matur i Shkupit ndaj Bullgarisë. Maqedonia e ka njohur Kosovën në kohën e Gruevskit në vitin 2008. Por Serbinë tani e pengon edhe mundësia e anëtarësimit të Kosovës në Unesco”, shkruan gazeta.

„Vatra e re e krizave në të ardhmen mund të jetë Ballkani”, shkruan gazeta gjermane Handelsblatt, në një kronikë të përgatitur nga tre gazetarë. “Përderisa BE dhe NATO po përpiqen të afrojnë edhe më shumë Malin e Zi dhe Serbinë, në Evropën juglindore po zhvillohet lufta për dominim, mes SHBA, Rusisë, Turqisë dhe Arabisë Saudite.”

Gazeta citon edhe shefin e diplomacisë austriake, Sebastian Kurz, i cili thotë se influenca turke dhe arabe nuk duhet të shikohet duarkryq. Ai mendon se ky rajon duhet të integrohet më shpejtë në BE dhe duhet të mbështetet angazhimi për refroma dhe luftë kundër grupeve ekstremiste.

„Ballkani ka qenë shpesh një top në lojërat mes forcave të mëdha”, paralajmëron gazeta, duke shtuar se edhe tani po zhvillohet garë mes disa vendeve, si Turqia, Rusia, Arabia Saudite dhe vende të tjera, për shtimin e influencës atje. DW