Hymni Homerik për Perendeshën Afërditë! Historia e lindjes së Eneut/ Aneas

Historia e lindjes së Eneut/ Aneas është thënë në “Himnin për Afërditën”, një nga himnet më të mëdha homerike.

Afërdita ka shkaktuar te Perëndia Zeus, të bie në dashuri me gratë e vdekshme.

Zeus, në hakmarrje, vendos dëshirën në zemrën e saj për Anchises, i cili po kujdesej për bagëtinë e tij në kodrat afër malit Ida.

Kur Afërdita e sheh, ajo është goditur nga ai, duke zbukurar veten me një martesë midis perëndive duke u shfaqur para tij.

Ai është mahnitur nga bukuria e saj, duke besuar se ajo është një Perëndeshë, por Afërdita e identifikon veten si një princeshë frigiane.

Pasi ata bëjnë dashuri, Afërdita zbulon identitetin e saj të vërtetë dhe Anchises është frikësuar se çfarë mund t’i ndodhë atij si rezultat i lidhjes së tyre.

Afroditia e siguron se ai do të mbrohet, dhe i thotë se do t’i lindë një djalë që do të quhet Eneu/Anea.

Megjithatë, ajo e paralajmëron atë se ai kurrë nuk duhet t’i tregojë askujt se ka rënë në dashuri me një perëndeshë.

Kur lind Enea, Afërdita e çon atë tek nimfat e malit Ida. Ajo i drejton ata për të rritur fëmijën deri në moshën pesë vjeç, pastaj e çojnë në Anchises.

Homeric Hymn to Aphrodite.” trans by Gregory Nagy, University of Houston.

Sipas burimeve të tjera, Anchises më vonë mburret me takimin e tij me Afërditën dhe si rezultat është goditur në këmbë me një rrufe nga Zeusi. Pas kësaj, ai është i çalë në atë këmbë, kështu që Enea duhet ta çojë atë nga flakët e Trojës.

Virgil, The Aeneid

Aeneas & Anchises, by Pierre Lepautre (c. 1697).

Painting Venus and Anchises by William Blake Richmond (1889 or 90)

Aeneas flees burning Troy, Federico Barocci, 1598

Shqipe Hoxha