Janar 1945 forcat e Prek Calit e përleshën me forcat partizane

Krahase kundershtise qe forcat Partizane hasen ne Malesin e Madhe ne Janar dhe Shkurt te vitit 1945.realisht duhet thene edhe ana tjeter e medaljes pasi jo te paket kane,qene ata Malesore qe e kan perkrahur L.A.N.C.kryesisht banore te rranxave te Malesise nderkohe qe ata qe komunizmin e kundershtuan mese shumti,kane qene banoret e Kelmendit,Shkrelit dhe Kastratit,po te marrim Malesin e Madhe.Ne kete treve me 30 korrik te vitit 1943 dhe konkretishte ne fshatin Vorfe u formua Batalioni Partizan’’Perlat Rexhepi’’ i Qarkut te Shkodres,i cili pati veprimtari te madhe luftarake.Ne Gruemire me 18 tetor te vitit 1944 eshte formuare grupi Partizan i Shkodres.Mbi 800 persona banore te Malesise se Madhe kane qene te inkuadruare me forcat Partizane,afro 150 familje te Malesise se Madhe kane qene baza te rendesishme te L.A.N.C .ku jane strehuare ushqyer e ndihmuar Partizanet,sic dihet edhe ne Malesin e Madhe si ne te gjithe vendin.Drejtimin e ka bere Qarkori i Partise Komuniste Shqiptare per Shkodren,nen udheheqjen dhe me ne krye Enver Hoxhen,i cili ne Janare te vitit 1945 sulmoi Malesin e Madhe dhe vecanarishte Kelmendin me forcat Partizane per ta pushtuare e nenshtruasre sic beri me te vertete,pore duke hasur jo pake ne rezistencen e Malesoreve antikomuniste te cilet vetem me 15 Janar te vitit 1945 te prirur nga Prek Cali dhe forcat per rreth tije arriten te vrasin 47 Partizane, e deri ne thyerjen e Kryengritjes antikomuniste te Malesoreve edhe 10 te tjere,dy prej tyre ne Bajze. Deri ne fillim te Shkurtit 1945 duke e cuar ne 57 numerin e Partizaneve te vrare 95 perqind e te cileve ishin nga Jugu i Shqiperise. Gjithashtu Malesia e Madhe numeron 37 deshmore te luftes anti-fashiste nacional clirimtare.
EMERAT E 57 PARTIZANEVE
TE VRARE

1.Fejzi Micolli
2.Mili Qose
3.Aliko Zagolli
4.Memo Beqari
5.Sefer Ademi
6.Mevlan Gjyshi
7.Ahmet Hajdini
8.Zeqir Hasani
9.Qani Shemedini
10.Sadik Hekurani
11.Met Aliu
12.Nazif Dauti
13.Feti Ferhati
14.Veledin Xhelo
15.Refat Banushi
16.Rexhep Hoxha
17.Islam Caushi
18.Ali Saiti
19.Zydi Zeqo
20.Naum Beshiri
21.Emin Hoxha
22.Thoma Cuni
23.Beqo Haxhiu
24.Ibrahim Ramadani
25.Ismail Refati
26.Zeqir Bicoku
27.Hasan Seferi
28.Halim Ruka
29.Banush Haxhia
30.Dino Hajdari
31.Ivzi Sapunxhiu
32.Jonuz Como
33.Refat Bajrami
34.Jaho Shehu
35.Tahir Suli
36.Syria Dari
37.Dilaver Cuka
38.Mehmet Tomari
39.Guliet Shoshi
40.Hafus Guzi
41.Iliaz Jaupi
42.Thoma Sino
43.Hil Gjergji
44.Dilaver Cuko
45.Hava Murati
46.Kol Gjeci
47.Sorian Habilaj
48.Gani Jonuzi
49.Halil Hasa
50.Hysen Kuka
51.Mahmut Reci
52.Ramadan Koculi
53.Rrustem Shehu
54.Mushi Halilaj
55.Besim Beja
56.Jonuz Naci
57.Myftar Sokoli

‘’MALESIA’’