Njëherë e një kohë: Kur zengjinët shqiptarë investonin për biblioteka dhe jo vila e resorte

Në fillim të shekullit XX Elbasani kishte një etje aq të madhe për kulturë, sa intelektualët vendas u angazhuan për krijimin e bibliotekës dhe muzeut të qytetit. Përgjegjës për themelimin e tij u emëruar Lef Nosi dhe Filip Papajani, ndërsa sa i përket bibliotekës së qarkut u vendosën përgjegjës Ahmet Dakli dhe Shefqet Daiu.

Në pothuajse të gjitha numrat e Kopshtit Letrar në rubrikën “Lajme e Zadhanie” është lajmërimi ku “qarku letrar i lutet zotërinjve dhe autorëve të cilët kanë dëshirë për të falur libra për bibliotekën t’i dërgojnë tek kujdestarët e bibliotikës, z. Ahmet Dakli dhe Shefqet Daiu”. Thanas Floqi ka qenë një tjetër patriot që është angazhuar për mbledhjen e librave.

Në artikullin “Vullnet e qendresë në punë”, duke folur për punët që duhet të bëjë bashkia e kohës së viteve 1923, shkruhet: “Besojmë se nuk do të ishte keq të organizonte Bashkia e këtushme një Theatër Kombëtar, nji Biblitokekë Popullore të vogël e nji muze sido-ludo”.

Në të njëjtën kohë është bërë një propagandë e madhe për librin.

Foti Papajani, i njohur si fotografi i parë i qytetit, por edhe një mësues, do të shkruante: “Libri ka vlera edukuese dhe se është një influencë e madhe ndikimi i shkrimtarëve të mëdhenj”.

Dihet që një pjesë e madhe e bibliotekës së Lef Nosit ka pasuruar bibliotekën e Elbasanit.

Historia e ndërtimit të bibliotekës

Qemal Baholli
Qemal Baholli

Biblioteka e Elbasanit ka një histori të veçantë pasi godina dhe një pjesë e fondit të librave janë dhuratë. Që në ndërtimin e saj, familja Baholli dhuroi tokën dhe ndërtoi godinën, madje bleu edhe një sasi librash duke zbatuar amanetin e Nazif Bahollit, i cili pas vdekjes së djalit në moshë të re vendosi t’ia dedikojë atij bibliotekën. Një pjesë e madhe e librave të tjerë të këtij fondi u dhurua nga patriotët, gjuhëtarët, Klubet dhe Shoqëritë në vitet 30-të.

12829184_812992192162497_6668750742927193054_o

Godina e vjetër vitet e fundit u rikonstruktua totalisht, madje duke shtuar edhe një pjesë anësore në shërbim të zgjerimit të ambienteve.

1926083_812992385495811_3453956524117795032_o

Godina është me dy kate, në njërin kat fondi ndërsa në katin tjetër janë lexuesit dhe sallat e veçanta. Teksa hyn shikon se lexuesit aty nuk mungojnë, megjithëse një pjesë e madhe janë të moshuar që duan të shfletojnë shtypin e ditës. Në një pjesë janë studentë që përgatisin diplomën, bëjnë detyra apo i duhet të shfletojnë vëllime që nuk gjenden thjesht.

salla-e-leximit

Biblioteka e Elbasanit ka një fond prej 200.000 mijë librash nga këto rreth 160.000 janë botime në shqip, 20.000 në gjuhë të huaj dhe 12.000 koleksione të periodikut.

Një ndër dhuratat e mëdha për bibliotekën e Elbasanit ka qenë edhe një pjesë e madhe e fondit të Mahir Domit në vitin 2003. Kjo dhuratë i erdhi bibliotekës nga familja pas vdekjes së profesorit të mirënjohur që kishte shprehur dëshirën që librat t’i dhuroheshin Elbasanit.

fondi-1

Katalogët dhe klasifikimi

Baza e klasifikimit është ajo e klasifikimit dhjetor universal i përdorur që nga viti 1968. Katalogët janë:

1- Katalogu i alfabetit për autorin

2- Katalog sistematik sipas KDU

3- Katalog topografik

4- Katalog kronologjik

5- Katalog gjeografik

Biblioteka ka karakter shkencor dhe publik. Ajo është qendër e depozitimit dhe e ruajtjes së botimeve shqip, qendër bibliografike kryesore për komunitetin, qendër studimi, edukimi dhe trajnimi për komunitetin, qendër e shërbimit të albano-ballkanologjisë, qendër katagolizimi etj.

foto-nga-fondi

Sasia në volume dhe koleksione

1-Arkivi i fondit të Albanologjisë 4556 tituj

2-Arkivi i periodikut shqip të paraclirimit 895 koleksione

3-Arkivi i periodikut shqip pas clirimit 3754 koleksione

4-Fondi i librit shqip 133001 volume

6- Fondi i librit për fëmijë 27000 volume

7- Fondi i librit të huajj 22.330 volume

8- Arkivi i periodikut të huaj 1.606 koleksione

9- Dhurata 109 libra nnë shqip, 2487 libra në frëngjisht dhe 1030 libra në gjuhën angleze.

fondi-i-albanologjise

Botime të vjetra të bibliotekës

Biblioteka publike “Qemal Baholli” në Elbasan shquhet për librat e rrallë që zotëron. Librat marrin vlerë për nga koha e botimit, autorët dhe temat që trajtojnë.

Ndër librat e vjetër përmenden ato në turqisht dhe arabisht botuar në shekujt XVI-XVII.

Biblioteka zotëron botime të vjetra fetare, dorëshkrime të rilindasve, gramatikën dhe abetaren e  Kristoforidhit, botime të  Fishtës, Xhuvanit,  etj.

/Tesheshi/