Pablo Eskobar, fillimi dhe fundi i një krimineli famëkeq që mori nofkën “Mbreti i kokainës”

Share on

Pablo Eskobar ishte nje narkotrafikant kolumbian. Karteli i tij i drogës kishte 80% të shitjeve në Shtetet e Bashkuara, duke i dhënë të ardhura personale prej 21.9 miliardë dollarë në vit. Ai u quajt shpesh “Mbreti i kokainës” dhe ishte krimineli më i pasur në histori, me një vlerë neto të njohur neto prej 30 miliardë dollarësh në fillim të viteve 1990 (ekuivalente me rreth 56 miliardë dollarë të vitit 2017) duke e bërë atë një nga njerëzit më të pasur në botë.

Escobar ka lindur në Rionegro, Kolumbi dhe është rritur në Medellin aty pranë. Ai studioi një periudhë të shkurtër kohore në Universidad Autónoma Latinoamericana të Medellinit, por mbeti pa diplomë; ai filloi të angazhohej në veprimtari kriminale që përfshinte shitjen e cigareve kontrabandë dhe bileta të rreme lotarie, poashtu ai mori pjesë në vjedhjen e automjeteve. Në vitet 1970 filloi të punonte për kontrabandistë të ndryshëm , shpesh duke rrëmbyer dhe mbajtur njerëz për shpërblesë, para se të fillonte të shpërndante vetë kokainën , si dhe të vendoste rrugët e para të kontrabandës në Shtetet e Bashkuara në vitin 1975. Infiltrimi i tij në tregun e drogës SHBA u zgjerua në mënyrë eksponenciale për shkak të rritjes së kërkesës për kokainë dhe nga vitet 1980, u vlerësua se 70 deri në 80 tonë kokainë po transportoheshin nga Kolumbia në SHBA çdo muaj. Rrjeti i tij i drogës njihej zakonisht si Karteli Medelin (Cartel Medellín), i cili shpesh konkuronte me kartelet rivale brenda dhe jashtë vendit, duke rezultuar në masakra dhe vrasje të oficerëve të policisë, gjykatësve, vendasve dhe politikanëve të shquar.

Në 1982, Escobar u zgjodh si anëtar i Kongresit, gjegjësisht anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të Kolumbisë, si pjesë e lëvizjes Alternative Liberale. Përmes kësaj, ai ishte përgjegjës për ndërtimin e shtëpive dhe fushave të futbollit në Kolumbinë perëndimore, e cila i dha popullaritet të dukshëm në mesin e vendësve të qyteteve ku frekuentonte. Megjithatë, Kolumbia u bë kryeqyteti i vrasjeve të botës dhe Escobari u mashtrua nga qeveritë kolumbiane dhe amerikane. Në 1993, Escobar u qëllua dhe u vra në qytetin e tij nga Policia Kombëtare Kolumbiane, një ditë pas ditëlindjes së 44-të.