Pellazget u zhduken iliret erdhen nga Azia….!

Share on

Ne periudhat e hershme te parahistorise, grupimet shoqrore shtegtonin vazhdimisht nga njeri vend ne tjetrin. Per kte arsye shkenca nuk eshte ne gjendje te percaktoje se cfare popullatash banonin ne truallin e Shqiperise gjate neolitit dhe aq me teper gjate paleolitit.
Por nga fundi i mijevjecarit te trete dhe sidomos gjete mijevjecarit te dyte para e. s.., gjendja ndryshoi. Ne saj te perparimeve qe u duken ne fushen e ekonomike, grupet njerzore u bene sedentare. Ato themeluan vendbanime te perhershme, duke u bere banore te vazhdueshem te nje vendi. Te tilla vendbanime te perhershme, te formuara gjate mijevjecarit te trete p.e.s, jane zbuluar ne disa vise te Shqiperise. Vendbanimet me te rendesishme jane zbuluar ne Maliq, prane Korces, ne Tren, buze Prespes dhe ne Velce, afer Vlores.
Banoret qe u bene sedentare ne truallin e Shqiperise gjate mijevjecarit te dyte, qene iliret, nje popullate e lashte e grupit etnik – gjuhesor indoevropian. Duket se kjo popullate erdhi nga Azia e Vogel. Ajo gjeti ketu nje popullate tjeter sedentare, e cila bente pjes ne grupin etnik – gjuhesor mesdhetar (pellazget). Me vone gjurmet e kesaj popullate tjeter zhduken dalngadale krejtesisht, kurse iliret mbeten banoret e vetem ne keto vise. Me shfaqjen e tyre ne keto vise, qysh gjate mijevjecarit te trete p.e.s.., iliret dhe pasardhesit e tyre shqiptaret, perbejne grupin etnik me te lashte midis popujve te sotshem te Evropes.
Nga: Kristo Frashri & Stefanaq Pollo