Pushtimi i frikshëm i karkalecave merr nën kërcënim një kontinent

Share on

Si një plagë biblike, një tufë miliarda karkalecash po shkatërrojnë të lashtat në Kenia, një rrëzik që merr nën kërcënim pjesën tjetër të Afrikës.

Pushtimi nga karkalecat është plagë biblike par excellence. Është simboli i diçkaje shkatërruese dhe të pakontrollueshme që përpin çdo gjë që gjendet në rrugën e saj dhe lë pas tokë të djegur. Karkalecat janë me të vërtetë një problem serioz, i cili në intervale të rregullta prek zona të mëdha të planetit, duke shkaktuar uri dhe… ku kalojnë, futin në kolaps ekonominë dhe janë veçanërisht shkatërruese për ato vende që kanë një ekonomi të fortë bujqësore. Këto ditë lajmi se një prej këtyre vendeve, dhe konkretisht Kenia, ku bujqësia përbën një të tretën e PBB-së kombëtare, ka vuajtur nga pushtimi më i keq i karkalecave në 25 vitet e fundit, pasi, në dy vitet 1994-1996, një seri mizërishë të lindura nga Nigeri përfshiu Afrikën veriore në Arabinë Saudite.

NGA VIJNË KARKALECAT?

Schistocerca gregaria (karkaleci pushtues) është një insekt veçanërisht i pavëmendshëm, i cili grumbullohet në mjellma që mund të përfshijnë më shumë se 50 milion ekzemplarë, të aftë të gllabërojnë deri në 200,000 tonë bimë në ditë. Shpërthimi i tyre është i lidhur me faktorët klimatikë: viti 2019 ishte një vit veçanërisht i nxehtë dhe i lagësht në Kenia, dhe këto janë saktësisht kushtet ideale për lindjen e një tufë gjigande karkalecash. Afro 70,000 hektarë tokë keniane janë tashmë të infektuara dhe popullsia lokale përshkruan kalimin e tufës në tonet apokaliptike, duke thënë se karkalecat janë aq shumë sa ato errësojnë qiellin.

PUSHTIMI I AFRIKËS.

Përveç rrezikut për ekonominë (dhe për mbijetesën e popullatës), tufa e Kenia përbën një kërcënim për pjesën tjetër të kontinentit: disa karkaleca tashmë kanë kaluar kufirin kombëtar dhe kanë hyrë në Etiopi dhe Somali, dhe duke marrë parasysh që ato janë në në gjendje të fluturojnë deri në 150 km në ditë, rreziku që ata të pushtojnë të gjithë kontinentin është shumë i lartë. Gjithashtu sepse kushtet klimatike të zonës vazhdojnë të favorizojnë karkalecat: për momentin, thotë FAO, shpejtësia me të cilën ata janë duke riprodhuar dhe përhapur është shumë më e lartë se sa koha e reagimit tonë, aq sa për të luftuar është e pamundur të veprojmë në tokë dhe duhet të mbështetemi në ndërhyrjen e aeroplanëve që përhapin pesticide në fushat e infektuara, një zgjidhje ekstreme që gjithashtu ka shumë efekte anësore shumë të këqija.

 

Gabriele Ferrari-Focus

Përgatiti: Albert Vataj