Realiteti i trishtë shqiptar përmes fotove të gazetarit gjerman që komunizmi nuk i lejoi të bëheshin publike

  GazetaExpress

Këto janë disa foto të rralla të realizuar nga gazetari gjerman Hari Ham (Harry Hamm, 1922-1979).

Ham shërbeu me forcat gjermane në Luftën e Dytë Botërore dhe u zu rob lufte në Bashkimin Sovjetik.

Pas kthimit të tij në Gjermani studioi për shkencat politike në Frankfurt dhe në Monpëlie (Montpellier) dhe punoi gazetar për gazetat e njohura Die Ëelt dhe Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Në gusht të vitit 1961 Hami mori një vizë të rrallë për të vizituar Shqipërinë, pikërisht në një kohë rrëmuje të madhe politike.

Aty përjetoi ndarjen politike të Shqipërisë me Bashkimin Sovjetik dhe fillimin e aleancës së re me Kinën revolucionare.

Këto foto nuk u bënë anjëherë publike për popullin shqiptar gjatë monizmit, mbase pikërisht për shkak se këto tregonin një periudhë të vështirë politike dhe varfërinë në vend. (Konica.al)