Reforma në Drejtësi, Brukseli: Hapa pozitivë! Nga Tirana presim rezultate konkrete

Këtë të mërkurë u zhvillua në Bruksel takimi i tetë i Komitetit për Stabilizim Associimit mes Shqipërisë dhe Bashkimit Evropian. Ky takim u kryesua nga Genoveva Ruiz Calavera, Drejtore për Ballkanin Perëndimor në Drejtorinë e Përgjithshme për Politikat e Fqinjësisë Evropiane dhe Negociatat e Zgjerimit në Komisionin Evropian dhe Eralda Cani, Zëvendës Ministre për Evropën dhe Punëve të Jashtme të Shqipërisë.

Gjatë takimit u kërkua që vendi ynë të ndërmarrë hapa e rezultate konkretë në procesin e Reformës në drejtësi, luftën kundër drogës, korrupsionin etj. Komisioni Evropian, thuhet në njoftimin për mediat të delegacionit evropian në Shqipëri,përshëndet përparimin pozitiv deri më sot në të gjitha fushat dhe theksoi nevojën për të parë rezultate të prekshme, veçanërisht në reformën e drejtësisë dhe në verifikimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe për të vazhduar progresin në të gjitha prioritetet kyçe, duke përfshirë luftën kundër korrupsionit dhe organizimin e organizuar krimin, duke përfshirë kultivimin dhe trafikimin e kanabisit, reformën e administratës publike dhe të drejtat themelore.

Përtej pesë prioriteteve kryesore, Komisioni Evropian theksoi se ka çështje të tjera të rëndësishme që duhet të trajtohen. Në këtë takim u diskutuan zhvillimet më të rëndësishme të vitit të kaluar në fushat e sundimit të ligjit, reformës së administratës publike, tregtisë, zhvillimit ekonomik, bujqësisë dhe peshkimit, industrisë, tregut të brendshëm, shoqërisë informative, politikës sociale, transportit, energjisë dhe mjedis.

Në veçanti Komisioni pranoi angazhimin e autoriteteve shqiptare në trajtimin e fenomenit të aplikimeve për azil në Shtetet Anëtare të BE dhe u kërkoi atyre të vazhdojnë vazhdimësinë e vazhdueshme të përpjekjeve për të adresuar këtë çështje. Komisioni Evropian rikujtoi se bashkëpunimi rajonal dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore janë një pjesë thelbësore e përparimit të Shqipërisë në rrugën drejt integrimit evropian.