Shkencëtarët kanë zbuluar një supertokë dhe e kanë quajtur atë “Proxima c”

Një super-Tokë e mundshme është gjetur, e cila rrotullohet rreth yllit të saj, më të afërt nga dielli ynë

Më në fund, marrin vlerë reale shanset për zotërimin e një mundësie alternative në univers. Rritja e kapaciteteve përgjuese të pamatshmërisë së galaktikës, i kanë dhënë njeriut privilegjin të pikasë tej në pafundësi një planet që ka ngjashmëri me tokën dhe potencialisht një mundësi për ta kolonizuar me humanoidë. Në vitin 2016, astronomët gjetën një planet potencialisht të banueshëm të quajtur Proxima b rreth yllit Proxima Centauri, i cili është vetëm 4,2 vjet dritë nga Toka. Tani, studiuesit kanë gjurmuar një sinjal të dytë për të cilin besojnë se i përket një super-Toka që rrotullohet nga i njëjti yll, duke rritur intrigën e këtij sistemi fqinj planetar dhe potencialin e tij për të rivalizuar tokën.

Proxima Centauri është ylli më i afërt me diellin tonë. Bashkëjeton me një yll binar në Alpha Centauri. Proxima Centauri është një yll xhuxh i kuq në masë të ulët, i njohur si një xhuxh i klasit M, dhe ndodh që të jetë afër yllit të ndritshëm binar Alpha Centauri AB . Të gjithë këta yje janë brenda plejadës së dobët të Centaurut, i cili nuk mund të shihet me syrin e paanshëm.

Pas zbulimit të planetit të parë rreth Proxima Centauri, studiuesit spekuluan për ekzistencën e një planeti tjetër në sistem. Astronomët përdorën Rrugën e teleskopëve në Kili për Atacama Large Millimeter / submillimeter, për të gjurmuar sinjalet e dritës që duket se vjen nga ai drejtim.

Autorët e një studimi të ri, të botuar të Mërkurën në revistën Science Advances, ishin në gjendje të shikojnë më shumë se 17 vjet të dhëna të shpejtësisë radiale nga sistemi i yjeve të studiuar mirë dhe të përcaktojnë nëse sinjali i përkiste një planeti rrethues.

Metoda e shpejtësisë radiale bazohet në gravitetin dhe efektin Doppler, në të cilin drita rritet ose zvogëlohet në frekuencë si burim dhe objektet e vëzhguara lëvizin drejtm, ose larg njëri-tjetrit.

Yjet nuk mbesin plotësisht kur janë orbitur nga planetët; ato lëvizin në qarqe të vogla si përgjigje ndaj tërheqjes së gravitetit nga planetët. Këto lëvizje ndryshojnë gjatësinë e valës së dritës së yllit, duke shkuar ndërmjet të kuqes dhe blu në varësi të vendndodhjes së planetit. Gjurmimi i ndërrimeve mund të ndihmojë astronomët të gjejnë planete.

Studiuesit nuk mund të përjashtojnë që sinjali mund të jetë për shkak të aktivitetit të fushës magnetike të yllit, por sinjali që ata gjurmuan ka ndodhur gjatë një periudhe prej 1.900 ditësh – një tregues i fortë që një planet është i pranishëm.

“Edhe sistemi planetar më i afërt për ne mund të mbajë befasi interesante,” tha Fabio Del Sordo në një email, autor studimi dhe studiues postdoktoral në departamentin e fizikës në Universitetin e Kretës. “Proxima Centauri pret një sistem planetar që është shumë më kompleks nga sa e dinim, dhe ne nuk e dimë sa tipare të panjohura janë duke pritur të zbulohen”.

Takoni fqinjët e planetit

Planeti i dytë i sapo zbuluar, Proxima c, ka të ngjarë të jetë një super Tokë me një masë më të madhe se ajo e Tokës, por më e vogël se Urani dhe Neptuni. Studiuesit vlerësojnë se ajo kompleton një orbitë të Proxima Centauri çdo 5.2 vjet në Tokë.

Planeti i parë që gjendet rreth yllit, Proxima b, është gjashtë herë më i vogël dhe është 30 herë më afër yllit të tij, gjë që gjithashtu e bën atë më të ngrohtë, thanë studiuesit.

Proxima b është 1.3 herë madhësia e Tokës dhe orbita yllin e saj përshkohet çdo 11.2 ditë. Ai është në një orbitë të ngushtë të Proxima Centauri, vetëm 5% e distancës midis Tokës dhe diellit. Ata janë edhe më afër se Mërkuri dhe dielli. Por për shkak se ylli i tij është shumë më i freskët dhe më i dobët se dielli ynë, Proxima b ka një temperaturë që është e përshtatshme që uji i lëngshëm të ekzistojë në sipërfaqe pa avulluar.

Duke pasur parasysh afërsinë me yllin e saj, Proxima b gjithashtu i nënshtrohet faktorëve më pak të këndshëm si ndezjet e ultravjollcës dhe rrezeve X, që janë një intensitet 100 herë më të madh se ajo që merr Toka nga dielli. Nëse ka jetë në planet, do të ndikohej nga ky rrezatim.

Edhe pse Proxima b është brenda zonës së banueshme të yllit të saj, që do të thotë se uji i lëngshëm mund të ekzistojë në sipërfaqe, kjo nuk do të thotë se është në të vërtetë i banueshëm. Dhe rrezatimi me të cilin përballet ka të ngjarë të ketë hequr elementet kryesore për jetën si hidrogjeni, oksigjeni dhe azoti.

Planeti i zbuluar rishtas është intrigues sepse studimi i mëtejshëm mund të zbulojë sesi formohen planetë me masë të ulët rreth yjeve të masës së ulët, thanë studiuesit. Dhe ky planet i veçantë rrokullis në kokën e tij teorinë tipike të formimit të planetit super-Tokë.

Ai është përtej “vijës së borës” të sistemit, i cili sugjeron se çdo masë uji në planet do të ishte i ngrirë. Super-Tokat zakonisht formohen pranë vijës së dëborës, por jo përtej saj.

“Formimi i një super-Tokë përtej modeleve të formimit të linjës së dëborës, sipas të cilit linja e borës është një vend i ëmbël për grumbullimin e super-Tokave, për shkak të akumulimit të solideve të akullt në atë vend,” tha Mario Damasso, studim autor dhe studiues postdoktoral në Institutin Kombëtar të Astrofizikës në Itali. “Ose sugjeron që disku protoplanetar ishte shumë më i ngrohtë nga sa mendohej. Në përgjithësi, nuk ka asgjë që pengon ekzistencën e Proxima c atje ku e vërejmë, por formimi dhe historia evolucionare është një subjekt i denjë për një hetim më të thellë.”

Misioni Gaia i Agjencisë Hapësinore Evropiane, i cili po krijon një mision 3D të galaktikës sonë, mund të ndihmojë në rafinimin e sinjalit të planetit të dytë dhe të sigurojë më shumë përgjigje në të ardhmen.

“Proxima Centauri është ylli më i afërt i diellit, dhe ky zbulim do ta bënte atë sistemin më të afërt multiplanetar për ne,” tha për CNN, Del Sordo.

CNN/ Përgatiti: Albert Vataj