Shpërthimi diellor dërgon drejt tokës grimca “verbuese”. Rreziku që kërcënon

Një shpërthim i fuqishëm diellor ka dërguar një shpërthim grimash magnetike në drejtim të tokës.

Por, mos u shqetësoni! Nuk kemi të bëjmë me një ngjarjes masive të zhdukjes, por vetëm një shfaqje verbuese mbi Kanada dhe Shtetet e Bashkuara.

Flakët diellore, të cilat janë kryesisht shpërhapje të padëmshme të energjisë nga sipërfaqja e diellit, dërgojnë re të grimcave të përbëra nga elektronet dhe jonet në atmosferën tonë. Ata zakonisht arrijnë në planetin tonë brenda një ose dy ditësh, duke e trajtuar tokën në “aurora” madhështore, shfaqje të lehta fluoreshente të shkaktuara nga goditjet midis grimcave të diellit, azotit dhe oksigjenit.

Megjithatë, flakët diellore kanë potencial të jenë shumë më të dëmshme.

Flakërimi më i fuqishëm i regjistruar deri më tani ishte ai i vitit 1859. I njohur si ‘Ngjarja Carrington’, shpërthimi diellor rrëzoi sistemet telegrafike në të gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut. Aurorat thuhet se kanë qenë kaq të ndritshme saqë mund të shihen deri në jug si Afrika Sub-Sahariane.

Nëse një stuhi e tillë e fuqishme gjeomagnetike do të godiste sot, ka gjasa të përfshijë rrjetet e energjisë, komunikimet dhe teknologjinë satelitore, duke shkaktuar potencialisht triliona dollarë dëme të ekonomisë globale.