Smajl Martini (Ivezaj), bajraktari famemadh i Grudes, i Interrnuar perjetesisht ne Turqi!

Share on

Smajl Martini (Ivezaj), ose bajraktari i Grudes, njerit nga pese malet e Malsise se Madhe. I njohur edhe si nje nder Shqiptaret Malsore me Patriot. U lind ne vitin 1826, qe ne moshen 18-vjecare Smajl Martini (Ivezaj),u dallua si prijes dhe luftetar, Smajl Martini vinte nga nje familje me tradita patriotike dhe atdhetare,sic ishte ajo e Prec dhe Bac Vuksanit,te njohur ne lufterat e viteve 1780, te thirrur edhe Prijesit e Grudes. Smajl Martini eshte ai personalitet qe u vuri gjoksin disa lufterave,si ne Shkoder, Vranine, Shipshanik, Plave-Guci,Bukovik e tjer.

Perandori turke e ndiqte dhe kontrodhonte veprimtarin e tij, hap pas hapi,duke e denuar si veprimtar anti-turk me izolim te perkohshem tre vjecar ne vitin 1883, mirpo as ky denim nuk e lekundi Smajl Martinin(Ivezaj),nga veprimtaria e vet, dhe per pasoj ne vitin 1886,gjygji ushtarak i Stambollit e denon me Interrnim dhe Izolim te perjetshem, e se bashku me Smail Martinin (Ivezaj), edhe 11-persona po nga Malsia.Interrnimi i perjetshem, ne Diari-Bakir te Turqis, si dhe mos kthimi ne vendelinje dhe ne atdheun e vet, beri qe pas 10-vitesh Interrnimi ai te nderroj jete.C’ka ka ber qe trupi dhe eshterat e Smajl Martinit (Ivezaj), bajraktarit te Grudes te mos gjindeshin kurr! I cili i interrnuar perjetesisht ne turqi mbeti edhe pa varr.Smajl Martini, ka marr pjes ne Lidhjen e Prizerenit ne vitin 1878,eshte baba i heroines dhe burrneshes malsore e shqiptare Tring Smajlja,si dhe i dy djemve Gjonit e Zefit, te vrar ne lufte.Smajl Martini(Ivezaj), i “shuar”familjarisht per atdhe dhe shqiptari,si ai dhe djemt e tij,kan luftuar pa kompromis,si ndaj Perandoris Turke, ashtu edhe kunder asaj Malazeze..!“Zani i Malsise”