The Guardian / Pritet hapja e negociatave për Shqipërinë, Brukseli i vendosur të sjellë Ballkanin në BE

Share on

BE mund të fillojë negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, sipas një projektvendimi të 27 vendeve anëtare të bllokut që do të përfundojë këtë javë.

Nëse aprovohet siç pritet, marrëveshja do të përfundonte dy vjet vonesa dhe do të sinjalizonte një vrull të ri për të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor: Serbinë, Kosovën, Malin e Zi, Shqipërinë, Bosnjën dhe Maqedoninë e Veriut, duke kërkuar të anëtarësohen në BE.

Parisi dhe Haga lehtësuan kundërshtimet e tyre muajin e kaluar dhe planet për të lejuar fillimin e bisedimeve janë rritur megjithë krizën e koronavirusit, me një Bruksel të etur për të treguar vendosmërinë e tij për të sjellë Ballkanin në BE.

Javën e kaluar, Greqia nuk e mbështeti vendimin, i cili kërkon unanimitet të anëtarëve të BE, por burime diplomatike thanë se Athina kishte dhënë miratimin e saj pasi drafti i fundit përfshinte një gjuhë më të fortë për mbrojtjen e pakicave greke në Shqipëri.

Nëse asnjë vend nuk kundërshton, vendimi pritet të miratohet zyrtarisht këtë javë nga 27 ministrat e Evropës anëtare.

D.B – SCAN

Burimi: The Guardian

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/23/eu-can-start-talks-with-albania-and-north-macedonia-over-joining