Trump refuzon një tranzicion të qetë të pushtetit te Biden: Çfarë kishte ndodhur në tri raste të tjera të ngjashme në histori të Amerikës

Më shumë se dy javë pas Ditës së Zgjedhjeve, presidenti Donald Trump ende po refuzon t’ia pranojë fitoren ish-zëvendëspresidentit, Joe Biden.

Disa ish-zyrtarë të rangut të lartë nga vetë administrata e Trumpit (së fundmi ish shefi i tij i kabinetit, John Kelly) kanë bërë thirrje për një tranzicion të qetë. E megjithatë, shumë republikanë në Kongres vazhdojnë të qëndrojnë pranë presidentit aktual.

Presidenca e Trumpit ka qenë e pashembullt në shumë mënyra, por në këtë drejtim, ai është si të gjithë paraardhësit e tij: Mandati i tij në detyrë do të marrë fund dhe do të duhet të largohet nga Shtëpia e Bardhë për të filluar kapitullin e ardhshëm në jetë. Se si Trump zgjedh të kryejë ditët e mbetura të administratës së tij, ende mund të përcaktojë presidencën dhe të provojë një moment kritik në historinë amerikane, raporton CNN.

Fatkeqësisht, SHBA-ja ka vuajtur përmes disa tranzicioneve vërtet të tmerrshme. Tri transferime të tilla të pushtetit vijnë në mendje – James Buchanan te Abraham Lincoln gjatë dimrit nga viti 1860 deri në vitin 1861; Herbert Hoover te Franklin Delano Roosevelt gjatë përkeqësimit të krizës ekonomike të viteve 1932-1933; dhe Bill Clinton te George W. Bush pas zgjedhjeve të diskutueshme të vitit 2000, transmeton Telegrafi.

Ndërsa afrohet 20 janari 2021, nevoja për një tranzicion efektiv nuk ka qenë kurrë më e madhe. Përkeqësimi i gjendjes me pandeminë COVID-19 kërkon një përgjigje të fortë nga dega ekzekutive, e cila do t’i kërkojë presidentit në largim të bashkëpunojë me presidentin e zgjedhur për të mirën e kombit.

Për të shmangur tragjedinë e mëtejshme, Trump dhe Biden duhet të shmangin gabimet e këtyre të tranzicioneve vërtet të dobëta.

Këtu janë tre periudha kritike të tmerrshme nga e kaluara e kombit amerikan.

Zgjedhja e vitit 1860 provokoi një sfidë serioze për tranzicionin presidencial. Në nëntor, Lincoln fitoi votat e mjaftueshme në Kolegjin Zgjedhor për të mposhtur tre sfidues dhe për të siguruar një mandat si president.

Një muaj më vonë, Karolina e Jugut mblodhi një konventë në të gjithë vendin dhe unanimisht votoi për shkëputje nga Bashkimi. Së shpejti pas kësaj, gjashtë shtete të tjera të jugut ndoqën shembullin.