Vlerat shpirtërore të Malësisë së Madhe rrezëllijnë në edicionin e 10-të të FestFolkut

Grupe te ansambleve te qarkut Shkoder, duke performuar gjate Festivalit Folklorik Kombetar ne Gjirokaster./r/n/r/nEnsembles groups of Shkodra, performing during the National Folk Festival in Gjirokastra.

Grupe te ansambleve te qarkut Shkoder, duke performuar gjate Festivalit Folklorik Kombetar ne Gjirokaster. /r/n/r/nEnsembles groups of Shkodra, performing during the National Folk Festival in Gjirokastra.

7 ditë e 7 netë të këtij Festivali i dhanë jetë dhe ngritën në Qytetin e gurtë kështjellën e Trashëgimisë Jomateriale të cilës Ministria e Kulturës i kushton një rëndësi shumë të madhe jo vetëm si vlerë kombëtare, jo vetëm si pasuri shpirtërore e popullit dhe kombit por edhe si një pjesë shumë e rëndësishme e kulturës universale në rajon dhe Europë. Ky thesar i jashtëzakonshëm me larminënë e folklorit në perlat muzikore, poetike, instrumentale, zakonore, pa folur për kostumet e rralla për nga densiteti dhe historia u shpalos si rrallëherë me madhështinë e vet, me origjinalitetin dhe cilësinë më të plotë.
Në një maratonë të trashëgimisë jomateriale në 12 qarqe, me kontakte, takime, vëzhgime, audicione dhe koncerte të Komunave dhe Bashkive morën pjesë rreth 7230 bartës të folklorit ndër të cilët rreth 1600 fëmijë e të rinj, të cilët kaluan në përzgjedhjen e fazës së parë të komisioneve të ngritura pranë qarqeve të cilët i sollën koncertet nga Komunat e Bashkitë në nivel Qarku.
Komisioni Përzgjedhës i Festivalit i përbërë nga Qendra e Veprimtarive Folklorike, Ministria e Kulturës, studjuesit e Institutit të Antropologjisë Kulturore dhe Studimeve të Artit, si dhe nga Grupi i realizimit artistik, me në krye Drejtorin artistik të Festivalit, Profesor Thoma Gaqi dhe regjisorin Bledar Laco, ndoqën nga afër dhe në terren të 12 koncertet folklorike në rang qarku që u zhvilluan në të gjithë Shqipërinë,
argjiro-3Në këtë fazë morën pjesë 1756 bartës të folklorit, nga të cilët rreth 530 fëmijë e të rinj si dhe rreth 400 gra e vajza.
Nga data 10 deri 16 maj më shumë se 1700 konkurrues në të gjitha gjinitë dhe nga të gjitha krahinat si dhe nga Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi morën pjesë në garën e madhe të Folklorit. Më shumë se 100 kostume u rindërtuan sipas teknikave të artizanatit autentik nga Ministria e Kulturës dhe u prezantuan në skenën e Folklorit. Mbi 15 të ftuar specialë gjallëruan Netët e Festivalit dhe gjithë qytetin e Gjirokastrës.
Gjithashtu Festivalin e përshëndetën grupe të ftuara nga arbëreshët e Italisë, shqiptarët e SHBA, Zvcirës, Turqisë me rreth 100 artistë, të cilët sollën zërin e jasthëzakonshëm të Diasporës shqiptare
Gjithë qyteti u kthye në një skenë më të madhe se sa skena e dedikuar ku 24 orë ndodhën pa ndërprerje ngjarje kulturore që përfshinë qytetin, mijëra vizitorë vendas e të huaj në Skenën e hapur të sheshit Fantazia, në Qafën e Pazarit, në shtëpitë muze, në sheshin e Odeonit dhe në Kala. Konkurrenca ishte e fortë dhe pjesëmarrja lumturisht e gjerë e bëri të vështirë ndarjen e çmimeve, dhe Juria vendosi gjithashtu të japë çmime inkurajuese për disa bartës të folklorit që u shquan për nivel të lartë, për vërtetësi dhe origjinalitet në prurjet e tyre
argjiro-4Festivali Folklorik Kombëtar i Gjirokastrës zhvillohet një herë në pesë vjet. Ai është monumenti më i madh i Trashëgimisë Jomateriale, i cili jo vetëm duhet ruajtur si institucion por duhet të jetë i fortë dhe i gjallë që të mund të përcillet e të trashëgohet, njësoj siç ruajmë e mbrojmë kalatë dhe parqet arkeologjike! Festivali Folklorik i Gjirokastrës është monument kulture dhe si i tillë duhet të mbrohet nga shteti dhe nga e gjithë shoqëria. Ai është i vetmi monument kulture ku marrin pjesë e përfaqsohen, në një mënyrë apo në një tjetër të gjithë shqiptarët, kudo që janë.
Ministria e Kulturës dhe Qendra Kombëtare e Veprimtarisë Foklorike, në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve Albanologjike, në vijim do të organizojnë Tryezën Post-Festival me karkter studimor për të nxjerrë në pah elementët që shquan në këtë Festival dhe për të krijuar një terren të favorshëm studimor për Folkorin shqiptar.